News Flash:

153 milioane de euro vin anual prin Programul Sapard

9 Decembrie 2001
1422 Vizualizari | 0 Comentarii
•Banii sunt destinati finantarii investitiilor din sectorul agricol

Agricultorii ieseni care doresc sa-si imbunatateasca activitatea, pot obtine pe baza unui proiect bine intocmit finantare de la Uniunea Europeana prin intermediul programului Sapard. Pana in 2006 Romania va primi anual de la Uniunea Europeana 153,2 milioane de euro sub forma de credite nerambursabile, pentru a facilita adaptarea legislatiei comunitare din domeniu si pentru a imbunatati competitivitatea sectorului agricol. Conform volumului acestei alocatii din partea UE, Romania ocupa locul al doilea dupa Polonia. Sumei alocate in acest fel i se adauga o cofinantare nationala din bugetul de stat de 25 la suta. "Adaugand si contributia privata, costul total al punerii in practica a programului romanesc de dezvoltare rurala este de aproximativ 300 milioane de euro in fiecare an", a declarat Andrei Dirlau, directorul Directiei de Asistenta Tehnica si Formare Profesionala-Agentia Sapard. Programul Sapard se adreseaza investitiilor noi sau modernizarilor din domeniul produselor agricole si piscicole, tratarea si eliminarea produsilor reziduali, a deseurilor nocive, valorificarea produselor rezultate din procesul de prelucrare, precum si imbunatatirea sistemului de monitorizare si control a lantului de receptie, colectare si prelucrare a produselor sub aspect cantitativ si calitativ. Beneficiari ai programului Sapard pot fi atat asociatiile si grupurile de producatori cu persoanlitate juridica, cat si societatile comerciale cu capital privat.

Conditii de finantare

Pentru a putea primi finantare de la Uniunea Europeana, beneficiarii trebuie sa intocmeasca balante lunare detaliate pe conturi de investitii in curs, bilantul contabil la jumatatea anului si cel de la sfarsitul anului. Un beneficiar poate primi ajutor de cel mult doua ori in perioada de implementare a programului Sapard, in limita sumei maxime eligibile in cadrul masurii. Cei interesati pot solicita sprijin pentru un nou proiect dupa finalizarea completa a proiectului anterior. Valoarea totala eligibila a proiectelor este cuprinsa intre 30.000 de euro si doua milioane de euro. Ajutorul acordat va fi recuperat daca obiectivele sprijinite nu sunt folosite adecvat sau in cazul in care acestea au fost vandute sau inchiriate intr-o perioada de cinci ani, dupa finalizarea proiectului. In cazul in care costul unui serviciu depaseste valoarea unitara totala de 10.000 de euro, beneficiarul trebuie sa prezinta oferte de la cel putin trei furnizori.

Criterii de eligibilitate

Criteriile de eligibilitate sunt conditii obligatorii pe care, atat solicitantul finantarii, cat si proiectul depus, trebuie sa le indeplineasca pentru ca proiectul sa respecte conditiile Programului. Daca un singur criteriu de eligibilitate nu este respectat, atunci proiectul va fi respins. In primul rand, proiectul trebuie sa fie amplasat in spatiul rural, iar investitiile trebuie sa contribuie la imbunatatirea situatiei sectorului de baza. Trebuie demonstrata viabilitatea economico-financiara a proiectului printr-un studiu de fezabilitate si plan de afaceri. Acesta este cerut in cazul proiectelor cu o valoare eligibila totala mai mare de 50.000 de euro. De asemenea, beneficiarul trebuie sa demonstreze ca isi poate plati datoriile fara sa supuna la nici un risc desfasurarea normala a activitatii economice si sa genereze un venit semnificativ. Proiectele privind constructia de noi cladiri, renovarea celor existente sau a unor parti din acestea, trebuie sa fie conform legislatiei nationale, iar echipamantele sa corespunda normelor UE. Cofinantarea privata trebuie sa acopere cel putin 50 la suta din cheltuielile eligibile cu exceptia zaharului, cerealelor si semintelor oleaginoase, unde proportia este de 70 la suta. De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca o pregatire profesionala in domeniul procesarii si marketingului produselor agricole si piscicole, printr-o copie a diplomei de studiu sau un document din care sa rezulte o experienta profesionala in domeniu de minimum trei ani. In plus, proiectul trebuie sa aiba acces la infrasctructura de baza (drumuri principale, alimentare cu apa, electricitate, comunicatii). Beneficiarul trebuie sa asigure controlul calitatii produselor prin servicii proprii sau terte de control a calitatii si nu va putea avea pierderi financiare sau datorii restante fata de bugetul de stat sau cel al asigurarilor sociale.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014833 (s)