Eveniment-Social

186 ani de tradiție a pompierilor ieșeni. „Roata de pojarnici”, prima companie românească de pompieri – FOTO

Publicat: 14 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
186 ani de tradiție a pompierilor ieșeni. Roata de pojarnici prima companie românească de pompieri - FOTO
La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnalează că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială

Datele şi documentele vremii atestă faptul că domnitorul Moldovei – Mihail Grigore Sturdza – a aprobat la 3 ianuarie 1835 „Proiectul Sfatului administrativ pentru formarea Roatei de pojarnici pentru oraşul Iaşi”, cu rezoluţia de „punere grabnică în aplicare”.

La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnalează că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială.

De la 15 mai 1835, „Roata de pojarnici” a început să funcţioneze, sub comanda căpitanului Bacinschi şi a locotenenţilor Racliş şi Măcărescu. „Pojarnicii” au fost luaţi de la diferite arme. La origine, nu au existat ofiţeri de pompieri ca formaţie: unul era cavalerist, altul infanterist, altul artilerist. Primul căpitan-comandant de pompieri consemnat la Iaşi a fost Bacinschi, cel al cărui nume o poartă astăzi o stradă din municipiul Iaşi.

Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 76 de cai

Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 76 de cai, 24 de sacale, patru tulumbe şi cinci căruţe. Anexa la Regulamentul de înfiinţare a „roatei“ prevedea că „toate instrumenturile de pojar“ trebuie ţinute sub acoperiş, vara, iar iarna la loc ferit de îngheţ. De asemenea, paharele de aramă de la tulumbe trebuiau unse cu său după fiecare utilizare, la fel ca şi furtunurile, care erau confecţionate din piele.

În zilele noastre, în conformitate cu legislaţia de aliniere la cea a Uniunii Europene, unităţile de pompieri militari din România au fost reorganizate şi restructurate, devenind Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru presupune asumarea mai multor responsabilităţi, printre care intervenţia în cazul unor accidente grave, pentru descarcerare, prin componenta SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare).

În acest context s-a creat o nouă structură cu  atribuţii complexe, dar comune, prin reunirea Grupului de Pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al Judeţului Iaşi, în scopul apărării vieţii oamenilor, a patrimoniului, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale, de restabilire rapidă a stării de normalitate în urma producerii unor situaţii de urgenţă (incendii, calamităţi naturale, catastrofe, accidente rutiere, etc.).

În subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi se află două detaşamente de pompieri care funcţionează în municipiul Iaşi,  două secţii de pompieri la Paşcani şi Târgu Frumos, cu punctele de lucru de la Hârlău, Podu Iloaiei şi Răducăneni.

Obiectivul de bază al ISUJ Iași

Inspectoratul are în dotare echipamente şi mijloace de intervenţie performante destinate stingerii incendiilor, acordării primului ajutor medical calificat şi salvării vieţii din diferite medii ostile. Dotarea inspectoratului este într-un permanent proces de reînnoire, cu autospeciale dintre cele mai moderne, necesare asigurării unor intervenţii eficiente şi asigurării gradului de securitate a salvatorului şi a celui salvat.

Obiectivul de bază al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi este să asigure, cu profesionalism, rezolvarea problemelor operaţionale ce vizează apărarea vieţii, a bunurilor şi protecţia mediului, monitorizarea tipurilor de risc, evaluarea situaţiei operative, organizarea intervenţiei, a activităţilor specifice de medicină la dezastre, de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.

Astăzi, în contextul actual, când mii de oameni îşi pierd viaţa în diferite situaţii de urgenţă, sau din cauza noului coronavirus Covid-19, pompierii ieşeni sunt la datorie pentru apărarea vieţii şi bunurilor, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, sub deviza ,,CURAJ şi DEVOTAMENT”.

Misiuni de ordine publică în perioada 14-16 mai

În perioada 14 -16 mai 2021, mai multe echipaje de jandarmi ieșeni  vor acționa pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, intervenția la solicitările cetățenilor în situații de urgență, însoțirea autovehiculelor care transportă dozele de vaccin (la solicitare), precum și punerea în aplicare a măsurilor stabilite, pe linia  prevenirii răspândirii virusului SARS Cov2.

Se continuă activitățile în cooperare cu Poliția, în sistem mixt, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, atât în mediul urban, cât și rural. De asemenea, se vor lua măsuri de asigurare a ordinii publice la manifestările care sunt programate a se desfășura în această perioadă, în spațiul public.

Avându-se în vedere derularea campaniilor de vaccinare împotriva Sars-CoV-2 în mun. Iași, un echipaj de jandarmi acționează zilnic, pentru asigurarea ordinii publice în zona centrelor de vaccinare, precum și însoțirea autovehiculelor care transportă dozele de vaccin.

Pe timpul misiunilor, jandarmii ieșeni vor acționa pentru prevenirea şi combaterea actelor de tulburare a ordinii publice, pentru informarea și îndrumarea cetățenilor pe linia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS Cov2, totodată, se va interveni în vederea luării măsurilor legale, iar în caz de comitere a comitere a unor fapte antisociale.

Jandarmeria Iași recomandă cetățenilor să respecte regulile de autoprotecție sanitară, să respecte indicațiile forțelor de ordine, să nu provoace și să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii publice.

Cetățenii pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul forțelor de ordine publică, fie direct, fie prin apelarea numărul unic de urgență 112.

 

 

Adauga un comentariu