Local

19 puncte de vaccinare anti-Covid-19 pregătite în județul Iași pentru etapa a doua. Duminică se vor distribui dozele de vaccin care vor ajunge la Spitalul Militar din Iași la sfârșitul acestei săptămâni – Update

Publicat: 14 ian. 2021
începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 în județul Iași
începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 în județul Iași

În data de 18 ianuarie 2021 începe etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid-19. În această etapă sunt incluse persoanele cu boli cronice și cu vârste de peste 65 de ani. În județul Iași sunt 19 puncte de vaccinare această categorie. Ieșenii se vor putea înscrie pe platforma online de mâine, 15 ianuarie

Update: În cadrul videoconferinței organizare astăzi au fost clarificate următoarele aspecte:

– de mâine, 15 ianuarie 2021, începând cu ora 15 platforma de înscrieri și programări pentru vaccinare va deveni operațională

-Vaccinarea va începe de luni, 18 ianuarie. Lista cu centrele de vaccinare din județul Iași urmează să fie definitivată mâine de DSP Iași.

Autoritățile ieșene au pregătit pentru cea de-a doua etapă de imunizare 19 puncte de vaccinare anti-Covid-19. Vineri va ajunge o nouă tranșă de dozele de vaccin Pfizer, iar duminica vor fi distribuite în centrele fixe din județul Iașiși luni. În județul Iași de pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021 au fost vaccinați anti-Covid-19 un număr de 7.558 de persoane. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Serul Pfizer împotriva noului tip de coronavirus este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani și care nu suferă de o boală acută. Pentru a se stabili dacă o persoană poate fi sau nu imunizată cu acest ser, se completează anterior un chestionar și se fac analize, după aceste triaj respectându-se pașii următori. Începând cu data de 15 ianuarie 2021 persoanele se pot planifica pentru vaccinare prin intermediul platformei online. Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19.

Personalul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași intră la rapel pe data de 17 ianuarie 2021

Campania gratuită de vaccinare anti-Covid-19 a început în județul Iași cu imunizarea cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Începând cu data de 27 decembrie 2020, un număr de 260 de angajați ai unității medicale s-au vaccinat treptat. În prima zi a campaniei, 75 de cadre medicale au primit prima doză de vaccin. Dr. Florin Roșu, managerul spitalulul, a fost primul ieșean imunizat împotriva virusului SARS-CoV-2. Peste 90 la sută din totalul angajaților unității medicale și-au exprimat dorința de a imuniza. Dintre aceștia un un singur cadru medical a prezentat o reacție adversă imediat după administrarea vaccinului. A fost vorba despre o asistentă medicală  care a avut un frison și care a primit ca tratament medicamentul Paracetamol. Duminică, 17 ianuarie 2021 primii ieșeni vaccinați vor intra la rapel.

Reacțiile adverse întâlnite după vaccinarea împotriva noului tip de virus

În cazul vaccinului împotriva Covid-19, dezvoltat de Pfizer BioNtech, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate de către un medic infecționist și un medic de Terapie Intensivă. Conform prospectului printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie.

Practic, imediat după vaccinare, orice persoană va fi supravegheată în centrul în care i s-a administat serul pentru o perioadă de 15 – 30 de minute. În acest fel se poate interveni imediat în cazul apariției reacțiilor adverse, echipa de medici asigurând tratamentul necesar.

„Dintre cei 7.959 de ieșeni vacinați, aproximativ 17 au avut reacții adverse ușoare. Nu au fost raportate către instituția noastră nici o reacție gravă”, au mai adăugat reprezentanții DSP Iași.

Centrele și echipele de vaccinare sunt în curs de definitivare, spun reprezentanții DSP Iași

Centrele de vaccinare și personalul medical care se va ocupa de administrarea serului împotriva noului coronavirus nu sunt încă definitivate. Reprezentanții DSP Iași, speră ca astăzi, cele trei centre mobile să fie pregătite pentru vaccinarea beneficiarilor din centrele sociale care se vor imuniza începând cu data de 15 ianuarie 2021.

Până luni, se fac demersurile pentru a se definitiva situația și pentru centrele fixe care vor asigura vaccinarea populației. În data de 11 ianuarie 2021, prima etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a cuprins și personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale. În cadrul DGASPC Iași, din totalul de 1.259 de angajați doresc să se imunizeze 624. În ceea ce privește numărul beneficiarilor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să se vaccineze, din totalul de 862 s-au înscris pe liste 707. Pentru imunizare, angajații s-au înscris individual pe platforma online care îi planifică la unul dintre centrele de vaccinare din județ. Prin intermediul centrelor mobile, în număr de trei în momentul de față, se va face vaccinarea beneficiarilor.

Categoriile incluse în cea de-a doua etapă de vaccinare se vor programa pe platforma online

Reprezentanții DSP Iași spun că, cel mai probabil, persoanele incluse în a doua etapă se vor putea programa pe platforma online începând cu data de 15 ianuarie 2021. Aceștia vor apela la medicul de familie care se va ocupa de înscrierea pe platforma online, la aparținători sau se vor putea înregistra singuri. Înregistrarea pe platforma online de către medicul de familie va face în primul rând un triaj medical, prin care se va asigura faptul că pacienții programați au o afecțiune care îi încadrează n categorie bolnavilor cronici.

Multe persoane sunt încă reticente în ceea ce privește serul împotriva Covid-19 și așteaptă mai mult timp pentru lua decizia finală. În județul Iași au fost pregătite pentru vaccinarea populației un număr de 31 de centre fixe  și 3 mobile. Dintre centrele fixe 16 sunt amenajate în municipiul Iași, 4 în Pașcani, restul fiind în localitățile: Tg. Frumos, Holboca, Popricani, Miroslava, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Răducăneni, Podu Iloaiei și Deleni. Centrele mobile de vaccinare vor ajunge în localitățile îndepărtate din județul Iași, acolo unde se așteapta ca numărul de doritori să fie mult mai scăzut. De asemenea, acestea vor fi utilizate și pentru imunizarea persoanelor din centrele rezidențiale.

Comentarii
Adauga un comentariu