Eveniment-Social

190 de ani de presa in spatiul de limba romana (1829-2019), la Iasi

Publicat: 08 apr. 2019

Departamentul de Stiinte ale Comunicarii si Relatii Publice din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi  impreuna cu Asociatia Romana de Istorie a Presei organizeaza, la Iasi, editia a XII-a a Congresului International de Istorie a Presei, in perioada 12-13 aprilie 2019. Proiectul este realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi si in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi.

La acest eveniment participa 80 de cercetatori si cadre didactice, jurnalisti si analisti media din tara si din strainatate: Turcia, Serbia si Republica Moldova. Lucrarile vor fi prezentate intr-o sesiune plenara si 6 paneluri derulate simultan.

Temele valorifica subiecte ce vizeaza aparitia si evolutia presei in spatiul lingvistic romanesc, consolidarea jurnalismului ca ocupatie/profesie, aparitia primelor programe editoriale din publicatiile generaliste ori specializate, studii monografice, tipologia presei inceputurilor si jurnalisti/scriitori reprezentativi, presa unionista, antiunionista, presa minoritatilor nationale, presa militara si publicatii ale Iasului cultural.

Deschiderea lucrarilor congresului si discursurile de bun venit vor avea loc vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 10:00, in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Sesiunea este deschisa publicului interesat, in limita locurilor disponibile, fara a fi nevoie de o inscriere prealabila.

„Cel de-al XII-lea Congres de Istorie a Presei Romanesti pe care il gazduim, in zilele de 12 si 13 aprilie 2019, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi este conceput ca un eveniment deopotriva stiintific si institutional. In programul stiintific al congresului sunt inscrisi 80 de participanti din toate zonele geografice ale Romaniei si din medii profesionale felurite: institutii de invatamant, centre de cercetare, institutii de presa, biblioteci, arhive si muzee. Participantii la lucrarile congresului acopera, prin comunicarile lor, 190 de ani de presa romaneasca, de la publicatiile din perioada de inceput (precum Albina Romaneasca, Curierul Romanesc si Gazeta de Transilvania) pana la media digitala din zilele noastre. Acest congres este si un moment de consolidare institutionala pentru Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP). Asociatia are oportunititatea de a atrage si mobiliza resurse din centrul academic si cultural iesean pentru a-si consolida pozitia in spatiul cultural romanesc” – Conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Farte, Presedintele Comitetului de organizare.

„Cel de-al XII-lea congres al Asociatiei Romane de Istorie a Presei, gazduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, isi propune sa reconstituie drumul parcurs de presa romaneasca, in cei 190 de ani de existenta. Este un demers curajos, care va imbogati, cu certitudine, domeniul istoriei presei, din ce in ce mai mult luat in seama de catre cercetatori. Putem afirma ca aceasta manifestare academica demonstreaza ca SI PRESA A CREAT ROMANIA” – Conf. univ. dr. Catalin Negoita, Presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Presei.loading...

Adauga un comentariu