News Flash:

2.000 de ieseni au incercat sa-si gaseasca un loc de munca

2 Septembrie 2001
507 Vizualizari | 0 Comentarii
•In urma Bursei locurilor de munca, circa 40% din participanti sunt invitati la interviu

Peste 2.000 de ieseni au incercat, in cursul zilei de ieri, sa-si gaseasca un loc de munca. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a organizat Bursa locurilor de munca pentru a permite contactul direct intre angajatori si solicitantii de locuri de munca, absolventi ai unei forme de invatamant. La aceasta actiune au fost invitate 135 de firme iesene din care au participat doar 56, numarul locurilor de munca oferite de acestea fiind de 1.633. Job-urile oferite celor interesati au fost in special de confectionere, muncitori in constructii, agenti de vanzari, brutari si un numar redus de economisti si ingineri. Avand in vedere ca Bursa locurilor de munca s-a adresat in special tinerilor absolventi ai unei forme de invatamant profesional, special, liceal, postliceal si superior au fost preferati agentii economici interesati de angajarea acestei categorii de personal tinand cont de facilitatile oferite de OG 35/1997 la incadrarea unui absolvent. Conform acestui act normativ, firmele care incadreaza absolventi cu contract individual de munca pe durata nedeterminata primesc pe o perioada de 12 luni, respectiv 18 luni, pentru persoanele handicapate, pentru fiecare angajat, o suma lunara reprezentand 70% din salariul de baza net, la data angajarii. Societatile in cauza sunt obligate sa mentina contractele individuale de munca cel putin trei ani de la data incheierii acestora. Suma lunara reprezentand 70% din salariul net stabilit la data angajarii se va reduce proportional cu timpul efectiv lucrat in fiecare luna si se acorda si pentru perioada concediului de odihna. Sumele corespunzatoare absolventilor de invatamant incadrati vor fi deduse din contributia pe care angajatorul este obligat sa o vireze Fondului pentru plata ajutorului de somaj.

Numarul celor care doresc cu adevarat sa se angajeze este mic

Directorul general al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi, Liviu Filipescu, a declarat ca "de data aceasta au participat la manifestare peste 2.000 de persoane. Din acestia, in jur de 40% sunt chemati la interviu, iar apoi, circa 30% din iesenii intervievati sunt si angajati la respectivele firme. Bursa locurilor de munca se organizeaza in general trimestrial si cei care doresc intr-adevar sa-si gaseasca un loc de munca reusesc".
Agentii economici care si-au luat angajamentul de a incadra persoane participante la Bursa locurilor de munca vor fi monitorizati timp de trei luni de catre Agentia de Ocupare a Fortei de Munca. Acestia sunt obligati de a-i incadra cu carte de munca si de a le oferi cel putin salariul minim pe economie. Carmen Grosu, de la Europan, firma participanta la Bursa locurilor de munca, a declarat ca "sunt foarte multe persoane care intreaba, dar putine cele care doresc cu adevarat sa se incadreze. Multi din cei veniti aici beneficiaza de somaj si nu sunt dispusi sa renunte la sumele respective pentru a se angaja la noi. Oferta noastra este de 50 de brutari, dar nu cred ca vom reusi sa incadram un numar atat de mare de persoane in urma aceste actiuni".
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1277 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014086 (s)