National

2 bebeluși morți în Baia Mare, în zona Pirita. Mama și bunica, după gratii

Publicat: 07 ian. 2021

Doi copii mici au fost găsiţi morţi la marginea oraşului Baia Mare, în zona colibelor de pe Pirita. Descoperirea cutremurătoare a şocat comunitatea. Cei doi micuţi au fost găsiţi fără suflare la mai puţin de o săptămână diferenţa.

Medicii s-au deplasat la faţa locului, dar nu au mai putut face nimic pentru bebeluşul de numai 3 luni. Criminaliştii nu au găsit nici un semn de violenţă pe trupul firav, dar l-au dus la morgă, pentru a i se face autopsia.

După numai câteva zile, pe 2 ianuarie, în alta coliba de pe Pirita, a fost găsit mort un bebeluş de 7 luni. Conform certificatului de deces, copill avea insuficienta cardio-respiratorie acută şi pneumonie. În cazul ambilor copii s-a făcut testul anti covid, iar rezultatele au fost negative.

Pentru evitarea altor tragedii, asistenţii sociali merg în zona din două în două zile. Ieri, spre exemplu, au găsit doi copii cu roşu în gât. Au fost duşi la spital şi trataţi, apoi aduşi acasă.

Mamă, la înmormântare cu cătuşele pe mâini

Ambele familii ale celor doi bebeluşi sunt foarte sărace. Mama băieţelului de 7 luni se afla în spatele gratiilor. Pentru a-şi duce copilul pe ultimul drum, trei echipaje de poliţie au însoţit-o la citimitr. Deşi erau prezenţi la înmormântare şi ceilalţi doi copii ai femeiii, de 8 şi 9 ani, nu a avut voie să se apropie de ei.

În cazul bebeluşului de 3 luni, de înmormântare ar trebui să se ocupe bunica maternă. Problema este ca şi aceasta este în spatele gratiilor. Toate informaţiile au fost furnizate de Claudia Costea de la Asociația Pirita Children pe pagina sa de Facebook.

„Azi dimineață, a mai murit un băiețel pe Pirita. Avea 3 luni și jumătate, părinți minori.

Mamă fără acte, tatăl nerecunoscut. Totuși a fost lăsat din spital acasă, deși bunica maternă (singura care putea legal să-şi asume responsabilitatea) e închisă. Din toate motivele de mai sus, copilul va avea mai întâi un certificat de deces, iar apoi unul de naștere.

Înmormântarea lui Adonis, celălalt bebeluș decedat ( 7 luni) a fost parte dintr-un coșmar, ca și probabil viața lui.

Mamă, care săvârșește o pedeapsă pentru furt, a fost condusă la cimitir de trei echipaje de poliție. Avea cătușe și nu a avut voie să se apropie de ceilalți doi copii (8 și 9 ani). Asta, în timp ce protecția copilului său asistenta socială, au lipsit. Tatăl a avut nevoie de ajutor cu tot ce a însemnat înmormântarea copilului lui, pentru că retardul social în care trăiește, este o condamnare la neputință.

Anul trecut, tot în ianuarie, au mai murit doi copii sub un an. Și dacă ar fi să fac o listă, din ce povestesc oamenii, din fiecare familie a murit, de-a lungul timpului, câte un copil – în unele chiar doi. Toți, în primii ani de viață.

Tot ce s-a întâmplat în zilele care au trecut, e un iad. Unul dintre copii a zis azi că „poate o să ne ducă diavolul pe toți”.

S-ar putea.

În numele Asociației Pirita Children, voi scrie toată povestea sub forma unui studiu de caz și voi sesiza mai multe instituții, care au responsabilitatea de a proteja copiii vulnerabili.

Dacă vreți să vă alăturați acestui demers, am nevoie de multă susținere.

Aş vrea să obțin, în final, implicarea instituțiilor de la nivel local și național, într-un program concret, zilnic și direct în comunitate, pentru mamele care au copii 0-3 ani și un alt program concret, zilnic și direct în comunitate pentru prevenirea sarcinilor la adolescente.

Trăim într-o țară europeană care nu e în război. Și totuși, la marginea orașului, trăiesc 130 de copii, în colibe improvizate, fără curent, fără apă, a căror părinți muncesc pe rampă de gunoi a orașului, cu calul și căruță, fix că în evul mediu”.

Adauga un comentariu