Mama si copilul

20 de mituri despre sarcina (II)

Publicat: 17 iun. 2011
7

11. Femeile insarcinate ar trebui sa stea la distanta de mobilierul furniruit.
Inhalarea unor substante chimice (de exemplu: vapori de vopsea, carburanti, pesticide, insecticide etc.) este dau­natoare in timpul sarcinii. Materialele din care este facut mobilierul nu s-au dovedit insa a fi generatoare de riscuri pentru fat.

12. Coafatul este daunator pentru copil.
Gravidele au voie sa mearga la coafor, dar ar fi bine sa evite vopsitul parului in primul trimestru si in luna a noua de sarcina.

13. Crema hidratanta pe baza de unt de cacao este cel mai eficient remediu impotriva vergeturilor aparute in timpul sarcinii.
Fals. Utilizarea cosmeticelor pe baza de unt de cacao face pielea femeilor insarcinate mai sensibila, unele suferind chiar reactii alergice din aceasta cauza. Gravidele pot folosi doar produsele speciale contra vergeturilor indicate in perioada sarcinii.

20 de mituri despre sarcina (I) 

14. Medicamentele sunt contraindicate in timpul sarcinii.
Unele medicamente sunt utile si benefice in timpul sarcinii, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului care suprave­gheaza sarcina. Trebuie stiut ca doar cateva suplimente nutritive s-au dovedit sigure 100% pentru gravide. In rest, majoritatea medicamentelor prezinta riscuri in timpul sarcinii, dar pot fi administrate daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile. Insa numai medicul este in masura sa decida acest lucru. De aceea, autome­dicatia este contraindicate, mai ales in timpul sarcinii.

15. Raporturile sexuale sunt interzise in timpul sarcinii.
Viata sexuala a cuplului nu trebuie sa fie afectata de aparitia sarcinii. Cu toate acestea, medicii recomanda precautie dupa luna a saptea de sarcina, din cauza riscului declansarii nasterii premature. De asemenea, cuplurile trebuie sa tina seama de recomandarile medicului in cazul sarcinilor cu probleme. 

16. Gravidele au voie sa faca sport.
Pot face, dar numai cu avizul si sub indrumarea unui specia­list. Cea mai adecvata activitate fizica in perioada sarcinii este gimnastica Lamaze sau gimnastica pentru gravide. Aceasta are avantaje importante: mentinerea in forma pe durata celor noua luni de sarcina, previne aparitia durerilor de spate si de picioare, ajuta la tonifierea musculaturii, imbunatateste respiratia si circulatia sangelui, pregateste gravida pentru a avea o nastere usoara.

17. Baile sau dusurile fierbinti trebuie evitate in timpul sarcinii.
Gravidele nu trebuie sa foloseasca apa cu o tempera­tura peste 37 de grade Celsius. De asemenea, trebuie sa abandoneze obiceiul de a face sauna sau jacuzzi.

18. Viitoarele mame nu au voie sa bea cafea.
In realitate, cafeaua nu este total interzisa in timpul sarcinii, dar gravidele nu trebuie totusi sa faca exces. O ceasca de cafea pe zi este permisa in timpul sarcinii, nu-i face rau pruncului si nici mamei. Gravida va limita de asemenea cantitatea de ciocolata si alte alimente sau bauturi care contin cafeina. Ar fi bine sa se abtina de la bauturile carbogazoase, indiferent daca sunt pe baza de cola sau nu.

19. Alcoolul este interzis pe durata celor noua luni de sarcina.
Cand vine vorba despre alcool, medicii nu accepta abteri: gravidele nu au voie sa bea alcool. Acesta poate ajunge prin intermediul placentei la fat, existand riscul de a afecta sanatatea acestuia. Aceeasi interdictie este valabila si in cazul fumatului.

20. Berea ajuta la stimularea lactatiei imediat dupa nastere.
Dimpotriva, este dau­natoare. Nici berea, nici alte bau­turi sau alimente nu sporesc cantitatea de lapte secretata in primele zile dupa nastere. Lactatia este stimulata pe masura ce bebelusul este alaptat mai des. Medicii recomanda femeilor care alapteaza hidratarea corecta (aproxi­ma­tiv trei litri de lichide zilnic: apa plata, ceai de chimen si fenicul, sucuri naturale din fructe, supe), alimentatia sanatoasa, evitarea stresului.

Adauga un comentariu