Eveniment-Social

200 de milioane de euro pentru trei drumuri din Iasi

Publicat: 26 nov. 2013
1

Trei axe de drumuri judetene din Iasi ar putea fi reabilitate prin fonduri europene. Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) Iasi a lansat un masterplan privind modernizarea mai multor drumuri judetene si comunale in perioada 2014 – 2020, cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana. Prima axa de drumuri pentru care se va depune cerere de finantare prin Programul Operational Regional este Iasi – Movileni – Gropnita – Coarnele Caprei – Belcesti – Scobinti – Siretel – Lespezi.

Acest drum are o lungime de 94 kilometri, iar pentru reabilitare ar fi nevoie de 49 de milioane de euro. Cea de-a doua axa este drumul Iasi – Miroslava – Tibana – Tibanesti – Tansa – Dagâta, cu iesiri din Tibanesti spre Vaslui si din Dagâta spre Neamt. Are o lungime de circa 70 kilometri si un buget de aproximativ 50 de milioane de euro. Axa a treia reprezinta centura de trafic usor a zonei metropolitane, respectiv drumul Popricani – Movileni – Letcani – Voinesti – Mogosesti – Ciurea – Bârnova – Tomesti – Holboca, cu o lungime 60 de kilometri si un buget de 18 milioane de euro. In judetul Iasi sunt peste 1.050 de kilometri de drumuri, din care 517 kilometri sunt asfaltati, alti 386 sunt cu piatra, iar restul sunt de pamânt. Cu tot cu reabilitarea drumurilor comunale, DJADP ar vrea sa atraga aproape 200 de milioane de euro. „Am facut o prioritizare a drumurilor judetene in functie de viabilitatea lor si de circulatia rutiera. Anul acesta, pe sectorul de investitii am reabilitat mai multi kilometri decat in anul precedent, dar s-a pus si mai multa piatra pe alte drumuri decat in anul anterior. Totodata, anul acesta, pe partea de deszapezire va fi o operativitate mult mai mare”, a sustinut Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi. La prezentarea masterplanului au fost prezenti atat primari, viceprimari din judet, cat si consilieri judeteni si parlamentari ai Iasului.

„Cel mai important lucru este ca putem discuta despre un document. Am facut o serie de propuneri, iar consilierii judeteni ai PDL vor avea interventii in plenul institutiei pentru amendarea masterplanului. Eu am propus lui Ponta, Dragnea si Marian Oprisan ca sectoarele de drumuri judetene sa fie incluse intr-o masura pentru atragerea fondurilor europene”, a sustinut deputatul Petru Movila.

Comentarii
  • Daca s-ar face centura de trafic usor ar fi super pentru iasi. S-ar decongestiona orasul f mult pentru ca acum toate drumurile se fac tranzitatnd iasul.

Adauga un comentariu