National

20.000 de rusi au iesit in strada impotriva legii anti-adoptie

Publicat: 13 ian. 2013
1

Aproximativ 20.000 de rusi au manifestat duminica, la Moscova, pentru a protesta impotriva recentei legi ce interzice adoptia de copii rusi de catre americani, actiunea având loc la apelul opozitiei care spera astfel sa reanime miscarea de contestare impotriva regimului condus de presedintele Vladimir Putin.
Politia a estimat numarul manifestantilor la circa 7.000, in timp ce unul din sefii opozitiei, Serghei Udaltov, a vorbit de 30.000 – 50.000 de persoane care s-au adunat in capitala rusa in pofida gerului de minus 13°. Corespondentul AFP a estimat numarul participantilor la cel putin 20.000.
Manifestantii, purtând pancarte pe care se puteau vedea fotografii ale deputatilor care au aprobat legea in parlament alaturi de care era scris cuvântul „Rusine„, precum si bannere cu cererea „Anularea legii lasilor„, au protestat de-a lungul arterelor intre Piata Puskin si bulevardul Saharov, strigând „Rusia fara Putin” sau „Putin hotul!”.
Aceasta manifestatie este un protest impotriva noii legi ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie si care interzice adoptia de copii rusi de catre americani.
Proteste au avut loc si in alte orase din Rusia – Iaroslav (300 km nord-est de Moscova), Tomsk (Siberia), Ekaterinburg (Ural). La Sankt Petersburg (nord-vest) au manifestat circa 1.500 de persoane.
Considerata drept una dintre masurile cele mai ostile adoptate de catre Moscova in relatia cu SUA dupa incheierea „razboiului rece”, legea a fost votata de parlamentul rus ca masura de retorsiune la „lista Magnitski”, o lege adoptata de Congresul SUA si promulgata de presedintele Barack Obama. Acest act normativ interzice intrarea in SUA a demnitarilor rusi implicati in moartea in detentie, in anul 2009, a juristului rus Serghei Magnitski sau in alte cazuri de incalcare a drepturilor omului in Rusia.
Noua lege rusa prevede, la rândul sau, elaborarea unei „liste negre” a cetatenilor americani indezirabili pe teritoriul Federatiei Ruse, in special pe motivul incalcarii drepturilor cetatenilor rusi.
Washingtonul a denuntat, la finalul lunii decembrie, promulgarea acestei legi ruse, apreciind ca este vorba despre o pura decizie „politica” din partea Moscovei fata de SUA.

Adauga un comentariu