News Flash:

2001, un an "fierbinte" pentru invatamantul iesean

3 Ianuarie 2002
1557 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6890 RON (+0.0060)
USD: 4.1126 RON (+0.0063)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
•Anul 2001 a fost, atat pentru invatamantul romanesc , cat si pentru cel iesean unul plin de zbucium, de dezamagiri si de nemultumiri.

Greve inutile ale profesorilor

In ciuda faptului ca actuala guvernare a considerat invatamantul romanesc una dintre principalele sale prioritati, atat la nivel national, cat si la nivel local cuvantul de ordine a fost "nemultumire". Inca de la sfarsitul lunii august a acestui an, profesorii criticau noua grila de salarizare propusa de catre cei din Guvern, conform careia, un profesor universitar cu 40 de ani de vechime urma sa primeasca 6.800.000 de lei. La acea data, Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" era de parere ca noua grila de salarizare urma sa bulverseze intreg invatamantul Universitar, aceeasi grila aparand in ochii profesorilor drept "o slabiciune" a guvernantilor.

Noul proiect al Legii salarizarii a starnit nemultumire, nu numai in randul conducerii Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, ci si in Biroul Executiv al Consiliului National al Rectorilor (CNR) si in cel al Federatiei Nationale Sindicale (FNS) Alma Mater. Conform noii grile, in salariul de baza era inclus si sporul de stress, in valoare de 15%. In opinia Rectorului Oprea, singurii care ar fi avut beneficii ar fi fost doar cei care presteaza activitati in mai multe locuri. Din cele mentionate la acea data in comunicatul emis de catre CNR si FNS Alma Mater, noua decizie "starneste o profunda nemultumire in legatura cu desconsiderarea pozitiei sociale a cadrului didactic universitar, asa cum rezulta din acest proiect. In urma aplicarii legii mentionate, vor aparea o serie de consecinte previzibile si imprevizibile pentru sistemul national de invatamant, care ar putea fi pus, in scurt timp, intr-o acuta criza de cadre didactice universitare".

Intrunire la nivel de Birou Executiv FNS Alma Mater

Replica reprezentantilor profesorilor universitari nu a intarziat sa apara, intre 21 - 22 septembrie, la Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu - Jiu avand loc intrunirea Consiliului National de Conducere al FNS Alma Mater. Cu aceasta ocazie, reprezentantii FNS Alma Mater s-au aratat nemultumiti de faptul ca, in urma solicitarilor trimise Guvernului Romaniei, acesta nu a luat nici o masura pentru rezolvarea diverselor probleme existente. Ca urmare a acestei stari de fapt, CNC Alma Mater decidea declansarea unei greve japoneze, in toate centrele universitare afiliate, in perioada 1 - 5 octombrie 2001.

Principalele revendicari prevazute in rezolutia CNC Alma Mater au fost: adoptarea, in regim de urgenta, a grilei de salarizare propusa de comun acord cu Biroul Executiv al CNR, rectificarea de buget privind finantarea de baza cu 600 de miliarde lei pana la sfarsitul lunii octombrie 2001 si, nu in ultimul rand, obtinerea de catre MEC a fondurilor necesare acordarii tichetelor de masa cu incepere de la 1 octombrie 2001. Pentru perioada imediat urmatoare, CNC Alma Mater a solicitat intalniri cu presedintele Romaniei, primul-ministru, ministrul Invatamantului si Cercetarii si ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

La nivel local, reprezentantii sindicatului Alma Mater de la universitatile iesene s-au intrunit in Aula Mare a Universitatii de Medicina si Farmacie, pentru a discuta atat revendicarile prevazute in Rezolutia Consiliului National de Conducere Alma Mater, cat si masurile care ar fi trebuit sa fie luate in cazul nerespectarii acestor revendicari. Hotararea profesorilor ieseni a fost la inceput de neclintit, acestia grabindu-se sa afirme ca ar fi fost dispusi sa mearga pana in panzele albe in ceea ce privea revendicarile solicitate. Mai mult, asa cum au afirmat cei prezenti la intalnirea din Aula Universitatii de Medicina si Farmacie, "in functie de rezultatele negocierilor si de ceea ce va da Guvernul pentru invatamantul superior, suntem hotarati sa continuam actiunile noastre revendicative, pana la greva generala intr-o perioada mai sensibila a anului". Cam in acest mod se prezenta situatia existenta la sfarsitul lunii septembrie a acestui an.

In invatamantul universitar nu a existat unitate

Chiar daca multi dintre profesori isi afisau increderea ca toate cadrele didactice vor fi unite si ca vor merge chiar pana la greva generala, lucrurile nu au stat chiar asa. Reamintim faptul ca, la greva de avertisment care a avut loc pe data de 22 octombrie, multe dintre cadrele didactice nu au participat, invocand ilegalitatea acestei forme de protest, datorita semnarii, la nivel de ramura de invatamant a contractului colectiv de munca. Astfel ca, unii profesori au protestat pe 22 octombrie, in timp ce altii isi tineau orele de curs. In cazul in care cineva si-ar fi inchipuit ca prin aceste metode profesorii universitari si-ar fi incununat cu succes revendicarile ar fi gresit, cu atat mai mult cu cat, contractul colectiv de munca a fost semnat chiar de catre reprezentantii universitarilor. Aceasta a fost si prima lovitura sub centura primita de profesori, chiar de la conducerea FNS Alma Mater. Chiar daca profesorii au organizat la Bucuresti pe data de 12 noiembrie un miting, exact in momentul in care Legea Bugetului intra in plenul Parlamentului, nici acest lucru nu a ajutat prea mult la schimbarea situatiei.

Nici preuniversitarii nu prea au avut succes

La fel de nemultumiti de situatia in care se scalda la ora actuala invatamantul romanesc au fost si preuniversitarii, care au participat alaturi de colegii lor universitari la toate miscarile de protest si la toate discutiile purtate la nivel de ministere. Nici pentru acestia rezultatele nu au fost multumitoare, multe dintre promisiunile care li s-au facut nefiind acum respectate. Asa cum declara profesor Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), "ceea ce s-a discutat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nu a fost prea imbucurator. Cei de la MMSS nu au respectat toate intelegerile pe care noi le-am facut cu MEC". In acest moment, problema tichetelor de masa devenea incerta, in conditiile in care rezolvarea acestora nu mai este nici de competenta celor din conducerea MEC, nici a celor din staff-ul MMSS.

"Daca cei de la MEC sunt de acord cu oferirea tichetelor de masa, exista voci in cadrul conducerii MMSS care au niste idei mai pesimiste si care sunt in dubii. Dupa cate am discutat cu cei din conducerea PSD-ului, problema tichetelor de masa nu se rezolva nici la MMSS si nici la Ministerul Finantelor Publice. Din discutiile avute cu cei din staff-ul PSD inteleg ca aceasta problema tine de o hotarare politica ce s-a luat la un moment dat in delegatia permanenta", a tinut sa precizeze presedintele USLIP. In legatura cu o eventuala marire a salariilor celor din invatamantul preuniversitar si aici exista incertitudini, in sensul ca nu se cunostea precis procentul de majorare a acestora. In concluzie, profesorii din intreg invatamantul romanesc au fost efectiv purtati cu zaharelul pe la Guvern, de la un minister la altul, nimic concret din ceea ce au solicitat nefiind indeplinit.

Asa cum a declarat Razvan Bobulescu, presedintele FNS Alma Mater "s-au facut o gramada de greseli si nu s-a tinut cont de principiul invocat si anume ca vor sa respecte si sa reaseze importanta rolului social al muncii prestate".

Profesorii universitari sunt la mana Guvernului

Demersurile legate de legea salarizarii pe care profesorii universitari le-au facut pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu au dat, dupa cate se pare, absolut nici un rezultat, neexistand semnale pozitive. Intalnirea pe care Ecaterina Andronescu a avut-o cu ministrul Finantelor Publice si cu ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale a fost ca si inexistenta, pentru multe dintre problemele cu care se confrunta la ora actuala invatamantul romanesc negasindu-se nici o solutie. Mai mult, dupa cate se pare, Guvernul va emite o ordonanta de urgenta cu privire la legea salarizarii care ii nemultumeste pe profesori, inainte ca Parlamentul sa intre in vacanta, aspect care ii sperie pe profesori. In cazul in care noua lege a salarizarii bugetarilor va fi introdusa printr-o ordonanta de urgenta, personalul didactic va pierde toate sporurile care i se cuveneau conform statutului didactic. Cat despre salariile profesorilor universitari, acestea nu vor fi marite aproape deloc.

Reprezentantii profesorilor au subliniat un fapt, si anume ca, cei din Guvern doresc sa modifice o lege organica printr-o ordonanta de urgenta. "Iar se repeta istoria ca printr-o ordonanta de urgenta sa modifice o lege organica, si anume statutul personalului didactic. O lege nu poate fi modificata decat printr-o alta lege de aceeasi natura, iar ordonanta de urgenta nu este o lege organica", a spus Razvan Bobulescu. Profesorii nu sunt absolut deloc de acord cu aceasta ordonanta de urgenta, votarea ei putand duce la o greva in intreg invatamantul romanesc. "Nu avem absolut nici un semnal ca se va tine cont de observatiile facute de noi. Nu suntem multumiti absolut deloc de cum a iesit. Trebuie sa ma sfatuiesc cu toti colegii mei si vom vedea ce vom face. Nu ar fi deloc exculs ca, dupa sarbatori, invatamantul sa intre intr-o greva generala de proportii", a conchis Razvan Bobulescu.

Studentii au avut castig de cauza

Daca profesorii nu prea au avut noroc la capitolul masuri de protest, nu acelasi lucru se poate spune despre studentii care invata in Iasi. Dupa cum se stie, singurii care au apelat la proteste au fost studentii Facultatii de Medicina Stomatologica din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) Iasi. Reamintim faptul ca acestia au fost total nemultumiti deoarece erau pusi in postura de a plati materialele necesare stagiului practic cat si contravaloarea tratamentului bolnavilor. In cazul in care, in urma memoriului trimis tuturor factorilor implicati studentii nu ar fi primit nici un raspuns favorabil, acestia erau dispusi ca, din greva japoneza sa intre direct in greva generala. Valoarea tuturor cheltuielilor pe care studentii stomatologi erau obligati sa le suporte ajunge chiar pana la aproximativ 1000 de dolari pe an, suma pe care un student, in mod normal nu si-o permite. Astfel, studentii de la Facultatea de Stomatologie, in frunte cu Ionel Aga, presedintele Societatii Studentilor Stomatologi (SSS) au trimis memorii la rectoratul UMF, la decanatul facultatii, la Casa de Asigurari de Sanatate (CASS), la directiunea Spitalului Universitar "Sfantul Spiridon" si chiar la Prefectura. Emotiile studentilor care asteptau un rezultat nu au durat prea mult, ei hotarand sa renunte la proteste. Solutia de moment care a fost oferita de catre conducerea UMF i-a multumit pe acestia, in sensul ca nu mai erau nevoiti din acel moment sa scoata bani din buzunarele proprii. Practic, tratamentul bolnavului devenea gratuit, in sensul ca, CASS platea 60% din valoarea tratamentului, urmand ca restul de 40%, care inseamna materiale si manopera, sa fie suportat de catre UMF.

"Razboaie" la nivel local

Evenimentele tensionate la nivel local din invatamant nu au ocolit universitatile iesene. Si pot fi reamintite la acest capitol atat "razboiul" dintre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, cat si cel dintre aceeasi universitate si "surorile" ei de la particular. Luna august a insemnat pentru Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza", esecul spectaculos intr-o prima batalie din marele razboi pe care l-a pornit impotriva institutiilor particulare de invatamant.

In procesul intentat universitatii de catre Florin Sava, cadru didactic la Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir", instanta a impacat si capra si varza. Mai exact, din cele doua hotarari care au stat la baza actionarii in justitie, a avut castig de cauza profesorul Florin Sava - pentru decizia prin care se interzicea dreptul profesorilor titulari ai institutiei de a preda la forma de invatamant privata, dar si rectorul Oprea - a carei interdictie impusa studentilor particulari de a da licenta in cadrul universitatii a ramas in picioare.

Razboiul existent intre universitatile de stat si cele particulare ar putea avea drept motivatie atat teama institutiilor de invatamant bugetare de a nu pierde potentiali studenti, cat si nemultumirile universitatilor particulare referitoare la numarul mare de locuri pe care institutiile de stat similare le scot la concurs in regim cu taxa. Pe taramul acestor lupte dintre invatamantul de stat si cel privat, punctul culminant l-a constituit decizia rectorului Universitatii "Al. I. Cuza", care a interzis tuturor profesorilor din institutia pe care o conduce dreptul de a preda, in paralel, si la universitati particulare, sub sanctiunea desfacerii contractului de munca.

Ultima ciocnire care a avut loc intre universitatea de stat si cele private a fost cea dintre Dumitru Oprea si Ioan Petru, rectorul Universitatii "Stefan Lupascu". In opinia conducerii Universitatii "Al. I. Cuza", Ioan Petru se facea vinovat de faptul ca a detinut functia de rector al universitatii particulare, in ciuda faptului ca niciodata nu si-a retras cartea de munca de la "Cuza". Prin lege, un profesor nu poate detine functia de rector la nici o unitate de invatamant superior atata timp cat cartea de munca a acestuia se afla la o alta universitate. In alta ordine de idei, prof. Ioan Petru, nu a respectat Legea 88 care il obliga sa aduca la cunostinta Universitatii "Al. I. Cuza" faptul ca presta activitati intr-o alta institutie.

Universitatile de stat din Iasi s-au ciocnit si ele

Dupa cum se stie, un alt moment care a pus invatamantul iesean intr-o lumina destul de proasta a fost disputa jenanta dintre Universitatea "Al. I. Cuza" si Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi (UTI), profesorii celor doua institutii luptandu-se pentru una dintre cele mai vechi si prestigioase cladiri din Iasi. Cele doua parti, care isi revendicau de mai multi ani dreptul de folosinta a cladirii din Copou, au apelat la cele mai neasteptate arme si tactici, si acest lucru in detrimentul imaginii centrului universitar.

In opinia rectorului Dumitru Oprea, cererea de intabulare a acestui teren de catre UTI a reprezentat un afront adus primei universitati din tara, cu atat mai mult cu cat, acest teren se afla, conform legii in posesia Universitatii "Al. I. Cuza" incepand cu anul 1999. De la simple schimburi de replici intre cele doua institutii iesene prin intermediul mass - media, s-a ajuns pana la acuze dure si chiar pana la demararea de catre "Cuza" a procedurilor legale prin care se urmarea evacuarea corpului vechi al institutiei de catre profesorii si studentii politehnisti. Acestia din urma au inceput chiar sa evacueze o parte din spatiile pe care le ocupau, lucru aproape imposibil in ceea ce priveste Aula Mare a Universitatii, Biblioteca Politehnicii (Corp A) si, nu in ultimul rand, spatiul ocupat in prezent de Facultatea de Electronica si Telecomunicatii. Ramane de vazut cum va fi rezolvata aceasta problema in noul an care va veni.

Unii vor primi acreditare, altii vor fi desfiintati

Cam in acest mod s-ar putea descrie situatia universitatilor particulare din Iasi. Daca in viitorul apropiat unele dintre acestea ar avea sansa de a primi acreditare, exista si cazuri in care, pentru o universitate particulara s-a dat un verdict negru."Fericitele" acestei loterii se pot declara Universitatea "Petre Andrei" si Universitatea "Mihail Kogalniceanu" pentru care exista mari sanse, oaia neagra a "particularelor" din Iasi fiind, cel mai probabil Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir".

Toate universitatile particulare au fost supuse in cateva randuri unor controale venite din partea Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) si din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) pentru a se decide cine e in regula si cine nu. Ghinionista din cadrul acestei curse spre acreditare a fost Universitatea "Dimitrie Cantemir", aici nemaiputandu-se organiza incepand din anul 2002 concurs de admitere. Totodata, situatia actualilor studenti este incerta, acestia urmand a fi nevoiti sa isi intrerupa studiile si sa se transfere la alte institutii de invatamant superior. Mai mult, studentii din anii terminali, vor sustine examenul de licenta doar la universitati de stat sau la universitati particulare care dispun de autorizatie de functionare. Poate ca cel mai grav aspect este ca, pe toata aceasta perioada dificila pentru tinerii care au investit bani intr-o institutie neserioasa, conducerea acesteia a fost de negasit. Si, pentru a arata parca "profesionalismul" de aici, rectorul institutiei, Zaira Murgu, nu a putut decat sa arunce toata vina acestei situatii asupra presei iesene, sustinand sus si tare ca ziaristii sunt vinovati pentru verdictul dat de catre CNEAA si MEC.

Cazarile au dat si ele bataie de cap

In prima zi de cazare, administratorii nu s-au dezmintit atat in Tudor cat si in Copou domnind aglomeratia, nervii si nemultumirea generala. Ca de obicei, sistemele introduse pentru o "mai buna desfasurare a cazarilor" i-au facut pe studenti sa alerge patru zile la rand si sa astepte ore interminabile pentru a-si ocupa un loc in caminele din campusurile universitare. Mai mult, daca in Tudor Vladimirescu taxele de cazare erau achitate la fiecare camin in parte, in Copou, studentii de la Universitatea "Al. I. Cuza" au fost nevoiti sa se imbulzeasca la intrarea unui singur camin. Ca in fiecare an, traficul de locuri in camine a fost o afacere profitabila.

In primele zile, pretul unei camere era cuprins intre 100 USD si 150 USD, in functie de zona si de conditiile camerei. In urma unor eventuale negocieri, aceste preturi au fost chiar micsorate. Daca la inceput "cumparatorii" erau asigurati ca nimic nu va interveni in timpul anului universitar care tocmai incepea, linistea acestora a fost tulburata, mai ales in campusurile Universitatii "Al. I. Cuza" de numeroasele controale care au urmat. In ceea ce ii priveste pe studentii cazati ilegal in campusul Tudor Vladimirescu, linistea acestora nu prea a fost deranjata, ei ocupand si in ziua de azi locurile care li se cuveneau altora.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dumitru oprea universitatii alma mater universitatea targu jiu
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1496 (s) | 21 queries | Mysql time :0.019372 (s)