Eveniment-Social

21 de limbi, printre care si romana, in pericol de disparitie din spatiul digital

Publicat: 26 sept. 2012
1
In urma evaluarii nivelului de dezvoltare a tehnologiei limbajului pentru 30 dintre cele aproximativ 80 de limbi europene, expertii europeni de varf in domeniul tehnologiei limbajului au ajuns la concluzia ca sustinerea tehnologica pentru 21 dintre cele 30 de limbi este „inexistenta” sau, in cel mai bun caz, „slaba”. Studiul a fost realizat de catre META-NET, o retea de excelenta europeana formata din 60 de centre de cercetare din 34 de tari. Pentru limba romana, autorii sunt cercetatori de la Facultatea de Informatica a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si de la Academia Romana, Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala, Bucuresti si Institutul de Informatica Teoretica, Iasi.
Multe dintre limbi, precum islandeza, letona, lituaniana si malteza, au primit acest scor slab la toate cele patru domenii. La celalalt capat al spectrului, nicio limba nu a fost considerata ca avand „sustinere excelenta”, doar limba engleza a fost evaluata ca avand „sustinere buna”, urmata de limbi precum franceza, germana, italiana, olandeza si spaniola cu „sustinere moderata”. 
Limba romana are „sustinere fragmentara” la trei dintre cele patru domenii. Este vorba despre traducerea automata, analiza de text si disponibilitatea resurselor lingvistice. Pentru domeniul interactiune prin vorbire, limba romana a fost inclusa la categoria „sustinere slaba”, ceea ce o plaseaza printre limbile cu risc ridicat.
„Rezultatele studiului nostru sunt deosebit de alarmante. Majoritatea limbilor europene au foarte putine resurse, iar unele sunt complet neglijate. In acest sens, existenta multora dintre limbile noastre nu este garantata pentru viitor”, spune profesorul Hans Uszkoreit, coordonatorul META-NET, director stiintific al DFKI (Centrul de Cercetare in Inteligenta Artificiala din Saarbrücken, Germania) si co-editor al studiului. Cel de al doilea co editor al studiului, dr. Georg Rehm (DFKI), adauga: „Exista diferente dramatice in ce priveste sustinerea tehnologiei limbajului intre diversele limbi europene precum si intre diversele arii tehnologice. Distanta dintre limbile „mari” si „mici” creste in continuare. Trebuie sa ne asiguram ca vom echipa toate limbile lipsite de resurse cu tehnologiile de baza necesare, altfel aceste limbi vor fi condamnate disparitiei in spatiul digital”, sustine prof. dr. Dan Cristea de la Facultatea de Informatica a Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.
Tags:
Adauga un comentariu