Secretele istoriei

21 morti in bombardamente din nordul Siriei. Nu se stie cine a lansat atacurile

Publicat: 15 feb. 2016

21 oameni au murit si opt sunt dati disparuti de azi dimineata in urma mai multor bombardamente in nordul Siriei. Rachetele au lovit un centru pentru refugiati si o scoala din apropierea granitei cu Turcia, iar intr-un incident separat a fost lovit un spital coordonat de organizatia Medici Fara Frontiere. Nici intr-un caz, nici in celalalt nu se stie cine a lansat atacurile.

In aceasta dimineata Turcia a anuntat si decesul unui soldat in timpul unor confruntari izbucnite intre armata si un grup de sirieni care voiau sa intre ilegal in tara. Incidentul a avut loc dupa ce doua zile la rand, armata turca a bombardat tinte din Siria si a generat speculatii despre o posibila operatiune terestra in tara vecina.

Turcia a dezmintit zvonurile ca ar pregati o interventie terestra in Siria si a negat acuzatiile lansate de regimul de la Damasc potrivit carora soldati turci ar fi intrat pe teritoriul sirian sambata pentru o operatiune fulger de partea rebelilor. Speculatiile legate de o posibila implicare la sol a armatei turce in razboiul din Siria au aparut dupa ce doua zile la rand Turcia a bombardat tinte din nordul tarii vecine.

Vezi si Responsabilul financiar al ISIS, ucis intr-un bombardament

Tirurile au vizat pozitii kurde, dar si ale regimului Assad. A fost bombardat inclusiv un aeroport militar, pe care, in urma cu doar cateva zile, kurzii reusisera sa il recucereasca din mainile teroristilor Al-Nusra, afiliati organizatiei Al Qaida. Oficialii de la Ankara spun ca fortele armate nu au facut decat sa se apere, dupa ce mai multe atacuri au tintit teritoriul Turciei.

„Actiunile noastre au fost indreptate impotriva unor forte care reprezinta o amenintare in regiunea Azaz si imprejurimi. Incercam sa contracaram actiunile acestor militanti, fara indoiala simpatizanti PKK, care incearca sa puna stapanire pe propriul lor teritoriu in Siria, dar si sa-i protejam pe refugiatii din zona”, a declarat Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Rusia, care actioneaza in Siria din septembrie, a avertizat ca intrarea Turciei nu va face decat sa prelungeasca razboiul.

„Nimeni nu isi doreste un nou razboi, o operatiune terestra inseamna un razboi in toata regula si lung. De acest lucru trebuie sa tinem cont”, a spus Dmitri Medvedev, premierul Rusiei.

Intre timp, armata siriana, ajutata de Rusia, continua la randul ei bombardamentele asupra rebelilor suniti din capitala Damasc si in regiunea Alep.

In acest context, tot mai putini sunt cei care mai cred ca acordul de incetarea a focului semnat la Munchen va fi implementat. Londra crede insa ca situatia din Siria s-ar putea rezolva foarte simplu – cu un telefon de la Kremlin.

„Imi amintesc ca am spus in urma cu un an, mai mult de un an, in Camera Comunelor, ca este un singur om pe aceasta planeta care poate pune stop razboiului civil din Siria printr-un simplu telefon, iar acest om este domnul Putin”, a spus Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.

Expertii sunt de parere ca, indiferent cand se va termina razboiul civil, statul sirian nu va mai avea niciodata aceleasi granite cu cele de la inceputul razboiului. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit