Mozaic muzical

24 octombrie 1946: S-a nascut Anda Calugareanu

Publicat: 24 oct. 2013
3
Anda Calugareanu pe numele adevarat Anca Miranda Calugareanu (n. 24 octombrie 1946, Bucuresti – d. 15 august 1992) a fost o actrita si interpreta de muzica usoara si folk. Prima aparitie mai importanta a fost cu formatia Sincron, la Sala Palatului din Bucuresti, in anul 1965. A colaborat ani de-a randul la Cenaclul Flacara.
O perioada destul de indelungata a format, impreuna cu actorii Dan Tufaru, cu care a si fost casatorita, si Florian Pittis, un trio muzical-cupletistic, care, in regia lui Alexandru Bocanet, a fost unul dintre punctele de atractie ale spectacolelor de estrada ale Televiziunii. Raman celebre cupletele sale alaturi de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri si turnee in tara si peste hotare.
Incepand cu jumatatea anilor ’70, Anda Calugareanu si-a descoperit o noua vocatie – muzica folk, urmata de pasiunea pentru actorie. Continua activitatea muzicala; se inscrie la cursurile I.A.T.C.. Aparitia ei in muzicalul Mitica Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru inzestrarea artistica a protagonistei. In anul 1987 i se editeaza un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis si aranjamentul orchestral al lui Doru Caplescu.
Si-a imprumutat vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) si Maria Mirabela in Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai tarziu a moderat emisiunea matinala pentru copii „Club Anda” (1990-92), alaturi de papusa Omidé.
A participat la Festivalul Cerbul de Aur, editia a II-a (1969), unde a luat mentiune.
A participat la Festivalul de muzica usoara romaneasca Mamaia – editia a VII-a (1972), unde a castigat Premiul de interpretare alaturi de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Dragan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambasu.

Adauga un comentariu