Eveniment-Social

26 de copile au devenit mame

Publicat: 15 dec. 2013
1

Lipsa educatiei sexuale face ravagii in randul adolescentilor. In loc sa se bucure de copilarie, tot mai multe copile ajung de la joaca cu papusile la atributii de mama. Numai in acest an, la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani au existat 26 de cazuri de mame minore, cu varste intre 13 – 17 ani. „Sunt destul de multe copile care ajung la varste fragede sa fie mame. De obicei acestea provin din familii dezorganizate. Sunt cazuri in care copiii nici macar nu stiu sa-si scrie numele. Deci educatia lipseste cu desavarsire. Per total in 2013, asistentii sociali ai Spitalului Municipal de Urgenta Pascani s-au confruntat cu 295 de cazuri. Cele mai multe cazuri s-au gasit la Sectia de Paleatie, (sectie in care sunt adusi pacienti in faze terminale de boala – n.r.), fiind vorba despre 180 cazuri. Sunt cazuri unde batranii sunt adusi la spital si abandonati, sau cazuri in care sunt gasiti prin diferite locuri si nimeni nu are grija de ei, nu se cunoaste identitatea lor, nu pot vorbi si asa mai departe”, a spus dr. Diana Acsinte, purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal de Urgenta Pascani.

Mame dintr-o joaca

Cum este si de asteptat, multe dintre sarcini sunt nedorite printre tinerele care abia au reusit sa detina carte de identitate. Specialistii spun ca multe dintre fetele insarcinate au zis ca au fost atrase de baieti in diferite locuri iar mai apoi au intretinut acte sexuale. Nu dureaza mult pana ce isi dau seama ca trupul lor sufera o schimbare majora iar de cele mai multe ori viitoarele mamici nu constientizeaza etapa importanta prin care trec decat cand ajung pe patul de spital si nasc. „Am avut paciente, tinere care au ramas insarcinate, care nu au fost la spital nici macar pentru un consult sau control. Au ramas insarcinate si au venit la noi doar in ultima faza, cea in care au nascut. La unele au aparut si complicatii, mai ales ca nu au venit la controalele medicale obisnuite in astfel de situatii, dar au fost si cazuri in care copilul si tanara mama au fost perfect sanatosi”, a precizat si dr. ginecolog Costica Panzaru, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani. Cele mai multe cazuri de acest gen se gasesc in mediul rural, in zonele unde nivelul de trai este scazut. În ceea ce priveste vârsta tot mai scazuta a gravidelor, mai ales când ele ramân însarcinate pâna la vârste de 15 ani, specialistii spun ca tine si de educatia sexuala, care lipseste cu desavârsire.

Comentarii
  • La sate preotul ar trebui sa le faca educatie cel putin religioasa ,dar el nu face decat sa stranga bani si iar bani si in rest Dumnezeu cu mila,pentru aceste pacatoase.

Adauga un comentariu