Boli si tratamente

3 boli ale ficatului cauzate de abuzul de alcool

Publicat: 19 mai 2016
7

Este un drog puternic, cu potentiala dependenta care, consumat timp indelungat, afecteaza grav ficatul, creierul, sistemul nervos si inima. Vorbim despre alcool, un produs metabolizat in proportie de 90% de catre ficat care este si organul cel mai frecvent afectat.

Afectarea hepatica nu depinde de tipul bauturii ci de continutul de alcool. Este considerat toxic consumul de peste 40-60g/zi la barbati si 20-40g/zi la femei, pe termen indelungat. Consumul zilnic e mai periculos decat cel intermitent. Femeile, persoanele cu deficite nutritionale si cei cu afectare hepatica preexistenta/ concomitenta, cum ar fi cei cu hepatita virala B sau C, medicamentoasa, au un risc mai mare.

Metabolizarea este influentata genetic. Asa se explica cazul unor persoane care, la un consum redus de alcool fac rapid ciroza, spre deosebire de alti „mari consumatori'”, la care boala hepatica se manifesta tardiv.

Ficatul si alcoolul

Boli hepatice cauzate de consumul de alcool
1. Steatoza hepatica 
Este cea mai precoce, frecventa si benigna leziune hepatica, reversibila la oprirea consumului, produsa prin acumularea excesiva a grasimilor in hepatocite. Pacientii sunt de obicei asimptomatici sau au manifestari nespecifice fiind diagnosticati ecografic cu ficat mare, steatozic (gras), in general analizele nefiind modificate, eventual avand o usoara crestere a transaminazelor, GGT, gamaglobulinelor si macrocitoza.

2. Hepatita etanolica
Este faza de inflamatie a ficatului si apare la 40% din etanolici. Clinic, manifestarile sunt variabile: de la pacienti asimptomatici sau cu simptome nespecifice precum greata, varsaturi, dureri subcostal dreapta, febra si pana la icter (coloratia galbena sclero-tegumentara), hepatomegalie dureroasa la care se adauga manifestari neurologice ale dependentei. Rezultatele investigatiilor medicale pot indica hepatocitoliza, colestaza, sdr inflamator biologic si pot merge pana la sdr de insuficienta hepato-celulara.

Ficatul bolnav. 22 semne fizice care arata ca acest organ are nevoie de tratament

3. Ciroza hepatica etanolica
Apare prin progresia unei hepatite etanolice, dupa multi ani de consum (de obicei 100 ml tarie timp de 10-15 ani). Manifestarile clinice merg de la fatigabilitate marcata, icter, ascita (lichid in burta) si edeme pana la complicatii, uneori mortale, precum hemoragia din varice esofagiene, encefalopatia (somnolenta, confuzie pana la coma).

Masura terapeutica esentiala este oprirea consumului iar tratamentul medical trebuie modulat in functie de stadiul si forma de boala.

Riscul major al cirozei este cancer hepatic.

Adauga un comentariu