Educatie intima

3 boli frecvente care afecteaza fertilitatea femeilor

Publicat: 18 ian. 2011
7

Statisticile arata ca infertilitatea afecteaza tot mai multe cupluri, iar in majoritatea cazurilor de vina sunt boli ale aparatului genital care fie nu au fost depistate la timp, fiind neglijate, fie nu au fost tratate serios. Iata cele mai frecvente 3 boli care te impiedica sa devii mama.

Analizele care depisteaza infertilitatea  

1. Anexita si infectiile colului uterin
Prima poate afecta nu numai ovarele, ci si trompele si uterul. Se manifesta prin dureri in partea inferioara a abdomenului, mai ales la contact sexual, si poate fi insotita de febra.

Daca nu este tratata cu atentie, anexita poate provoca infundarea trompelor, ceea ce duce la imposibilitatea ovulelor de a trece din ovar inspre uter prin trompe. Daca anexita ajunge la complicatii precum abces ovarian, este necesara interventia chirurgicala, care poate presupune indepartarea trompei sau a ovarului afectat.

Infectia colului uterin este cauzata de bacterii cu transmitere sexuala (Chlamydia, Mycoplasma). Se manifesta tot prin infundarea trompelor uterine, dar adesea nu apar simptome. 
 
2. Sindromul ovarelor polichistice
O alta afectiune frecventa care poate afecta aparitia unei sarcini este sindromul ovarelor polichistice. Este vorba despre un dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia. Prin urmare, femeile care sufera de aceasta boala nu au o menstruatie normala.

Afectiunea se manifesta prin aparitia multor chisturi la nivelul ovarelor. Cel mai adesea, simptomele sunt reducerea frecventei menstruatiilor (peste 35 de zile intre mentruatii), sangerari vaginale, acnee pe fata, depresie sau schimbari de dispozitie.

3. Fibroamele uterine
Sunt tumori benigne, care apar in zona uterului. Daca ajung la dimensiuni mari, pot provoca hemoragii interne, durei in zona pelvina. Aparitia fibroamelor este mai frecventa la femeile cu varste intre 30 si 40 de ani. Atunci pot aparea menstruatii prelungite, insotite de dureri, sangerari intre menstre, probleme urinare (mictiuni frecvente, incontinenta urinara).

Citeste si: 

Alimentele modificate genetic, un pericol pentru fertilitate 

Adauga un comentariu