Boli si tratamente

3 modalitati de curatare a arterelor

Publicat: 31 mart. 2012
7

Ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta). In ciuda numelui care sugereaza mai degraba o boala a batranetii, ateroscleroza debuteaza de fapt foarte de timpuriu. De fapt, ceea ce se intampla este ca in peretii arterelor se „infiltreaza” colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange (datorita greselilor de alimentatie). Cu timpul in aceste depozite se depune si calciu, se formeaza un tesut fibros si se constituie asa-numitele placi ateromatoase. Ele stanjenesc din ce in ce mai mult circulatia libera a sangelui prin artera afectata. Iata cateva modalitati de curatare a arterelor:

1. Angioplastia coronariana
Este o procedura interventionala de largire a unei artere coronare (vas de sange care transporta sange spre muschiul inimii) blocata sau ingustata. Este folosita pentru tratarea afectiunilor arterelor coronare si este o procedura minim invaziva. 

2. Aterectomia rotativa
Un instrument numit rotablator (o mica spirata rotativa) este atasata la capatul cateterului care va fi introdus in artera coronariana in acelasi fel ca si in cazul angioplastiei. Cand rotobaltorul ajunge in dreptul zonei ingustate este folosit pentru a taia si a indeparta depozitele de grasime de pe peretele arterial, care apoi sunt indepartate de fluxul sanguin. Nu toti pacientii pot beneficia de aceasta procedura.

3. Revascularizatia transmiocardica
Eeste o procedura care ajuta la ameliorarea durerilor pacientilor care nu pot beneficia de angioplastie coronariana sau bypass aorto-coronarian. Se realizeaza o mica incizie la nivelul toracelui si cu ajutorul unei unde laser se realizeaza mici orificii in inima. Tratamentul cu laser distruge filetele nervoase ale inimii astfel incat pacientul nu mai simte durerea.

Uneori aceasta interventie este realizata in acelasi timp cu bypass-ul coronarian. Ocazional, se realizeaza folosind un cateter, procedura numita revascularizare transmiocardica percutana. Exista evidente ca aceasta tehnica reduce simptomele pe termen scurt, dar nu exista evidente despre eficacitatea sa pe termen lung.

Adauga un comentariu