Culinar

3 reţete cu găluşte de griș. Cum să te răsfeți cu ceva gustos

Publicat: 27 sept. 2021
castron cu supa de gris
Găluștile de griș se fac foarte ușor, în maxim 10 minute

Orice gospodină a folosit grisul de nenumărate ori la gătit. Pentru şniţele, pentru conopida la cuptor, dar şi pentru clasicele găluşte, el este excelent. Dacă însă vrei să diversifici meniul săptămânal, îţi recomand astăzi câteva reţete cu găluşte de griș.

Este şi firesc să te plictiseşti să găteşti şi să mănânci aceleaşi preparate. Tocmai de aceea, uneori, e bine să reinventezi reţetele. Spre exemplu, ce ai spune dacă ai mânca o porţie de papricaş de pui cu găluşte de griș? Reţetele de mai jos sunt uşoare şi nu necesită mult timp petrecut în bucătărie. Spor la gătit şi poftă bună!

1. Reţetă de supă cu găluşte de griș

Iată o reţetă foarte uşoară pentru sistemul digestiv. Poate fi consumată inclusiv seara.

Ingrediente pentru supă:

  • 500 gr carne de pui, cu tot cu os
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 buc. păstârnac
  • cca 60 gr ţelină
  • 1 ceapă mai mare
  • piper negru
  • sare
  • câteva frunze de pătrunjel proaspăt

Ingrediente pentru găluşte:

  • 2 ouă
  • 150 gr griș nu foarte fin

Mod de preparare:

Mai întâi se spală bine carnea şi se pune la fiert. Din când în când se înlătură spumă. După circa 30 de minute din momentul în care carnea a început să fiarbă, se adauga legumele. Bineînţeles, în prealabil, acestea se spală şi se taie la mărimea dorită. Se presara piperul şi sărea. Se lasa să fiarbă la foc mic. Dacă mai trebuie, se completează cu apă. La final se scot legumele şi carnea cu o paletă. Supa se trece prin sită şi se pune înapoi în oală.
Se formează acum găluştile de gris. Se bat bine ouăle şi se adaugă grisul. Pe la jumătatea omogenizării se pune şi puţină sare. Se lasa deoparte bulgării de griș în jur de 10 minute, după care se transferă în oală. Lasă să fiarbă, la foc mic, în jur de 10 minute. După circa 5 minute adaugă şi bucăţelele de carne, dezosate în prealabil. La final pune şi legumele. Opreşte focul şi acoperă oala. După vreo 10 minute poţi servi supă cu frunze de pătrunjel proaspăt.

2. Reţetă de papricaş de pui cu găluște de griș

Să spunem că e un fel de interpretare a clasicului papricaş.

Ingrediente:

  • 500 gr carne
  • ceapă medie
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 400 gr pastă de roşii
  • boia dulce
  • boia iute
  • câteva frunze de pătrunjel
  • busuioc şi cimbru, după gust

Mod de preparare:

Fierbe uşor carnea, apoi pune-o la prăjit în ulei încins. Adaugă usturoiul şi ceapă tocate. Pune puţină apă peste ele şi completează cu boia, sare şi piper. După ce rondelele de ceapă par bine pătrunse, adaugă pasta de roşii. Completează cu puţină apă şi lasă să fiarbă la foc mic.
Separat prepară şi fierbe găluştele. În momentul în care acestea sunt gata, se adaugă în vasul cu carne. Se lasă să fiarbă cam 7-8 minute. La final se potriveşte de condimente şi se presară 1 căţel de usturoi dat pe răzătoare. Se serveşte cu câteva frunze de pătrunjel, presărate.

3. Reţetă de găluşte dulci cu piersici

Iată şi un minunat desert.

Ingrediente:

  • 280 ml lapte
  • 1 cutie compot de piersici jumătăți (masă scursă de circa 500g)
  • 150 gr smântână dulce (35% grăsime)
  • câteva linguri de griș
  • 100 gr migdale curățate de coajă și mărunțite
  • 60 ml suc de portocale

Mod de preparare:

Prima dată fierbi smântâna şi laptele. În momentul în care dau în clocot, ia de pe foc şi amestecă cu telul continuu. Presară grisul şi amestecă timp de un minut, cât mai energic. Lasă apoi deoparte în jur de 5 minute şi amestecă încă o dată. Toarnă compoziţia într-un bol şi lasă la răcit timp de câteva ore (ideal este să laşi aşa peste noapte).
Prăjeşte migdalele. Scurge piersicile cât mai bine. Jumătate din ele pasează-le cu blenderul vertical şi amestecă-le cu sucul de portocale.
Ia câte o lingură din grisul întărit, înfige în ea o bucăţică de piersică şi modeleaz-o sub formă de bilă. Dă apoi bilele prin migdalele prăjite şi măcinate şi pune-le pe o farfurie. Serveşte-le cu sosul pregătit anterior.





Adauga un comentariu