Culinar

3 rețete de prăjituri pentru Moșii de Toamnă. Pentru toate gusturile

Publicat: 23 iul. 2021
prajitura cu dovleac care poate fi data de pomana de Mosii de Toamna
Pentru prăjitura cu dovleac trebuie să călești ușor bucățile rase de dovleac

Mai jos găseşti 3 rețete de prăjituri pe care le poţi da de pomană de Moșii de Toamnă. Le-am ales pe cele care se fac rapid şi nu sunt prea complicate. În plus, lista de ingrediente nu este foarte mare la nici una. Aroma lor, în schimb, e tare pofticioasă.

Secretul gustului desăvârşit constă în calitatea ingredientelor şi în răbdarea pe care trebuie să o ai. La final însă îţi vei da seama că se va fi meritat. Iată cu ce poți să dai de sufletul celor adormiți. Spor la gătit şi poftă bună!

Învârtita cu dovleac

Dovleacul e un produs specific toamnei, dar pe care îl găsim şi în august în pieţe. Are o aromă extraordinară.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • un cub de drojdie
  • 1 ou
  • 1 cană cu apă
  • 4 linguri ulei
  • 1 linguri zahăr
  • un praf de sare

Ingrediente pentru uns:

  • 70 g untură
  • 1 ou

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 gr dovleac ras

Mod de preparare:

Prima dată căleşte dovleacul cu zahăr vanilat şi zahăr simplu, după care lasă-l la răcit. Apucă-te de aluat. Pune făina într-un lighean şi fă o mică gropiţă în mijlocul ei. Toarnă acolo oul bătut cu sare şi zahăr, apă călduță şi drojdia dizolvată în apă caldă. La final adaugă şi uleiul. Omgenizeaza şi frământă, ca să obţii un aluat elastic.
Împarte aluatul în două şi întinde foile cu ajutorul unui sucitor. Unge o foaie cu untură şi acoper-o cu a doua foaie. Presează marginile şi întinde dovleacul călit. Rulează strâns ca şi cum ai face cozonac. Pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Îl poţi pune aşa, pe lungime, sau poţi rula sub formă de cerc. Unge cu un ou bătut şi bagă în cuptor pentru circa trei sferturi de oră.

Prăjitura cu prune

Iată un deşert care poate fi gătit atât vara, cât şi toamna. Deja se găsesc prune prin pieţe.

Ingrediente:

  • puţin ulei, pentru uns tava
  • 1 kg prune
  • 5 ouă
  • 150 gr zahăr
  • un vârf de cuţit de sare
  • 700 ml lapte
  • extract de vanilie

Mod de preparare:

Spală prunele şi scoate-le sâmburele. După aceea înjumătăţeşte-le. Încinge cuptorul la 160-170 de grade Celsius. Unge cu ulei o tavă rotundă. Dacă nu vrei ulei, foloseşte unt. Pune prunele în tavă, cu partea bombată în suss.
Amestecă, folosind telul său mixerul, ouăle, extractul de vanilie, zahărul şi sarea. Adaugă făina şi ai grijă să omogenizezi şi să nu se formeze cocoloaşe. Treptat încorporează laptele rece. Vei obţine o compoziţie un pic mai subţire decât cea de clătite.
Toarnă compoziţia peste prunele din tavă. Bag-o în cuptor, pentur circa 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Prăjitura cu zmeură

Este absolut delicioasă.

Ingrediente:

  • 200 g zmeură
  • 4 linguri făină
  • 220 ml iaurt
  • 5 ouă
  • 3 plicuri zahăr vanilinat
  • 230 g zahăr
  • 80 ml ulei
  • un vârf de cuţit de sare
  • 220 g faina albă
  • un plic praf de copt
  • 3 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170-175 de grade Celsius. Mixează ouăle cu sarea, apoi adaugă zahărul. În momentul în care compoziţia şi-a dublat volumul, deci după câteva minute, adaugă în fir subţire iaurtul, praful de copt (stins în prealabil cu zeama de lămâie) şi zahărul vanilinat.
Încorporează şi făina cu mişcări cât mai uşoare, folosind o spatulă din silicon. Ai grijă să omogenizezi totul. Tapetează cu hârtie de copt o tavă şi pune în compoziţia în ea. Agită uşor tava, ca să se uniformizeze. Trece zmeura prin făină, apoi pune-o în compoziţia din tavă. Bagă totul la cuptor, pentru circa 40 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Pentru Moșii de Toamnă poți încerca și alte rețete de prăjituri, printre care prăjitura tăvălită, care are un gust excelent, dar și o porție de gogosi pufoase ori clătite delicioase.





Comentarii
Adauga un comentariu