Magazin

30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viata

Publicat: 03 feb. 2012
1
Circa 30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viata, a afirmat astazi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in ajunul Zilei internationale de lupta impotriva cancerului, informeaza AFP.
OMS a precizat ca pot fi evitati principalii factori de risc, precum fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe si legume, lipsa de miscare, alcoolul sau poluarea aerului in orase. 
Fumatul „este principalul factor de risc in aparitia cancerului si reprezinta 22% din numarul deceselor cauzate de cancer”. 
Astfel, OMS recomanda evitarea acestor factori de risc si de asemenea vaccinarea impotriva Virusului Papiloma uman (HPV), responsabil de aparitia cancerului de col uterin, care face ravagii in tarile in curs de dezvoltare. 
Potrivit ultimelor cifre la nivel mondial, cele din 2008, cancerul a provocat 7,6 milioane de decese in intreaga lume in acest an, aproximativ 13% din mortalitatea la nivel mondial. 
Cancerul de plamani, stomac, ficat, colon si de san sunt cele care au provocat cele mai multe decese. 
In tarile sarace, 20% din decese s-au produs din cauza cancerelor provocate de infectii virale, precum virusul hepatitei B sau papillomavirusul uman. 
Potrivit previziunilor OMS, numarul deceselor din cauza cancerului va continua sa creasca si va depasi pragul de 13,1 milioane in 2030. 
Adauga un comentariu