Local

31.784 de ieșeni s-au vaccinat anti-COVID-19 în prima lună de campanie, iar 67 de persoane au făcut reacții adverse

Publicat: 29 ian. 2021
Centre de vaccinare anti-COVID-19 deschise pentru persoanele incluse în etapa a doua din județul Iași
O lună mai târziu de la debutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 31.784 de persoane din județul Iași

De la începutul campaniei de vaccinare, din data de 27 decembrie 2021 și până pe data de 27 ianuarie 2021, s-au vaccinat 31.783 de ieșeni. În medie, în cea de-a doua etapă de vaccinare s-au efectuat 2.000 de vaccinări pe zi. În tot acest timp s-au înregistrat 67 de reacții adverse ușoare

Campania de vaccinare anti-COVID-19 se desfășoară de o lună de zile, timp în care s-au vaccinat 31.784 de ieșeni. Pe data de 27 decembrie 2021 a început prima etapă de vaccinare cu personalul medico-sanitar. Dacă în prima zi de campanie s-au vaccinat 75 de cadre medicale, o lună mai târziu au fost vaccinate 2.147 de persoane într-o zi. Astfel, pe 27 ianuarie 2021, în județul Iași sunt vaccinate persoanele incluse în etapa a doua și persoanele care intră la rapel. Dintre cele 2.147 de vaccinări efectuate, 1.092 de persoane au fost imunizate în centrele de faza II. De asemenea, 1.396 de persoane au primit doza I și 751 de persoane au primit doza a doua. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 67 de reacții adverse ușoare.

Ieri, în județul Iași s-au efectuat 2.147 de vaccinări anti-COVID-19

În județul Iași campania de vaccinare continuă cu persoanele peste 65 de ani, cu bolnavi cronici, persoanele din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, dar și cu persoanele nedeplasabile. Totodată, se administrează și cea de-a doua doză de vaccin. Primii ieșenii care au intrat la rapel sunt cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. O săptămână mai târziu au început activitatea și restul de 22 de centre de vaccinare din județul Iași pentru faza 1.

„În ceea ce privește campania de vaccinare, la nivelul județului Iași, conform datelor centralizate, până în prezent au fost efectuate 31.784 de vaccinări. Ieri, pe data de 27 ianuarie 2021, au fost vaccinate 2.147 de persoane. Nu s-au înregistrat probleme”, precizează reprezentanții DSP Iași.

Baze de date realizate de medicii de familie pentru ieșenii nedeplasabili sau imobilizați

În colaborare cu medicul de familie și cu Direcția de Asistență Socială din Primărie se stabilește numărul persoanelor care sunt imobilizate sau nedeplasabile. Pentru aceștia se va asigura administrarea dozelor de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul echipelor mobile. Astfel, se va asigura vaccinarea chiar la domiciliu a ieșenilor, iar dacă sunt multe persoane, atunci un centrul mobil se va deplasa în localitatea respectivă și va asigura accesul tuturor.

„O aplicație informatică a fost pusă recent la dispoziția medicilor de familie de către Direcția de Sănătate Publică Iași. Aceasta permite crearea unei baze de date, în vederea planificării pentru vaccinare a pacienților nedeplasabili și a aparținătorilor cu care aceștia locuiesc. Este vorba despre platforma CAPESARO a Direcției de Sănătate Publică Iași dezvoltată împreună cu ANMCS, care, pe lângă alte multe funcționalități, permite medicilor de familie să transmită și informațiile necesare despre pacienții nedeplasabili, urmând ca în perioada următoare să se creeze echipele mobile în vederea vaccinării”, adaugă reprezentanții DSP Iași.

27 de fluxuri de vaccinare anti-COVID-19 începând cu 8 februarie 2021

Începând cu data de 8 februarie 2021 vor fi deschise alte 8 fluxuri de vaccinare anti-COVID-19 în județul Iași pentru imunizarea persoanelor din faza II. Astfel, vor fi cu tot cu cele 19 puncte/fluxuri deschise din data de 18 ianuarie 2021, un total de 27.

„De asemenea, începând cu data de 8 februarie 2021, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a stabilit alte 8 fluxuri de vaccinare în județul Iași în zona rurală la Ciurea, Țibănești, Vlădeni, Rediu, Tg. Frumos, dar și în Iași la Universitatea de Medicină și Farmacie și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. La cele două universități vor fi înființate 3 fluxuri de vaccinare pentru profesori. Al 4-lea flux de vaccinare pentru profesori va funcționa la Tg. Frumos în cadrul centrului de vaccinare deja existent, astfel încât, după 8 februarie, la centrul din Tg. Frumos vor exista două fluxuri de vaccinare, unul pentru profesori și unul pentru celelalte categorii de persoane”, încheie reprezentanții DSP Iași.

Adauga un comentariu