Local

336 de persoane din Iași s-au infectat cu SARS – CoV – 2, în ultimele 24 de ore

Publicat: 16 ian. 2022
HOTĂRÂRE privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data de 28.01.2022

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 16 ianuarie 2022, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 75493 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 336 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 24 de ore s-au efectuat 7 externări și 20 internări.

În judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore s-a înregistrat 1 deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 2095.

În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienţilor care prezintă  simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO,  menționăm că în ultimele 24 de ore echipajele mobile au realizat 212 de recoltări la domiciliu, după cum urmează: 191 realizate de DSP Iași și 21 de SAJ Iași.

Pe data de 15 ianuarie 2022 au fost vaccinate 516 de persoane. Mentionam că 112 persoane au primit doza I și 36 persoane au primit doza a II-a. Cu doza a III-a s-au vaccinat 376 persoane. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 53 doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 16 ianuarie 2022, sunt ocupate 203 paturi din care 11 sunt paturi ATI (din care 2 paturi ATI este ocupat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași).

Situaţia cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI este următoarea:

 • 5 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
 • 3 paturi ATI la Spitalul “Sf. Spiridon”
 • 1 pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie

În momentul de faţă sunt libere 24 paturi ATI:

 • 15 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie
 • 6 paturi ATI la Spitalul Municipal Paşcani
 • 3 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

Pentru persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus, în momentul de față, în unitățile sanitare sunt puse la dispoziție paturi la mai multe unități sanitare: CF Pascani – 10 paturi, CF Iasi – 40 paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie – 28 paturi, Spitalul de Boli Infectioase – 138 de paturi, 4 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 14 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 12 paturi la Spitalul Orășenesc Hîrlău și 15 paturi la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate paturile ATI.

In momentul de față 3 persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în staţia de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

La Spitalul Clinic de Obstetrica și Ginecologie “Elena Doamna” Iasi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate paturile ATI. În ceea ce privește zona medicală, menționăm ca sunt ocupate 6 paturi.

In zona ATI Covid de la  Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași, sunt ocupate 2 paturi ATI. În ceea ce privește zona medicală Covid de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași, sunt 14 paturi ocupate.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi,   16 ianuarie 2022, un număr de 2664 persoane se află în izolare, iar 1052 persoane sunt carantinate la domiciliu.

Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 75233 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 59978 de decizii pentru persoanele aflate în carantin
Comentarii
 • ”Avem ştiri despre cum se descurcă unii compatrioţi în al cincilea val:
  * * *
  * După valul al patrulea, cauzat de tulpina Delta, sătenii din Consumatori au ieşit din bufet şi au plecat, în sfârşit, la casele lor; acolo s-au simţit neîmpliniţi şi nervoşi până când au aflat că vine al cincilea val şi s-au întors la bufet. Cercetătorii se tem că ziua în care pandemia se va isprăvi definitiv le-ar putea fi fatală.
  * Localnicii din Machitori nici n-au mai ieşit din bufet după Delta, spunând că, oricum, urmează încă un val, deci n-are rost să-şi părăsească locurile de la mese, ca să li se răcească scaunele. Din fericire, producţia toamnei a fost bogată şi patronul bufetului a fost prevăzător, aşa că bieţii sinistraţi au material pentru încă vreo două valuri.
  * Cei din Puturoşi stau la bufet de pe 1 iunie 2020, de când s-au redeschis terasele de Ziua Copiilor, şi beau pe datorie, în contul viitoarelor alocaţii de până la majoratul micuţilor. Unii au consumat deja şi pentru viitoarele tulpini ale virusului, până pe la variantele sigma, psi şi omega.
  * * *
  * Auzind că vine un nou val al pandemiei, Marian Cumătru a luat măsuri din timp, a bătut scânduri pe uşa şi geamurile grajdului, a întărit acoperişul, apoi şi-a legat bine calul cu multe frânghii. Întrebat de consăteni, Marian a răspuns că nu vrea să vină iar valul şi să-i ia calul, ca la inundaţie.
  * Romeo Clapetă a aflat că oamenii trebuie să renunţe la măştile din materiale textile, deci a încercat să-şi dea jos şoseta ţinută la nas, pe post de mască, încă de la primul val, dar n-a izbutit să o dezlipească, aşa că, de câteva zile, poartă în picioare, băgate în ghete, măşti FFP2, care nu-i ţin cald la tălpi.
  * Şi Benone Căciuliţă, gospodar din Acarieni, a auzit că nu mai e voie să se utilizeze măşti din pânză, motiv pentru care şi-a obligat soacra, pe Vermona, să poarte mască făcută dintr-o pungă, spre binele ei, ca să fie protejată. Solidară cu mişcarea BLM, ea a tot strigat „Nu pot respira!” şi s-a tot zbătut, până când s-a spart punga.”

Adauga un comentariu