Stiri medicale

35 de ani de cercetari asupra infecțiilor cu coronavirus arată că imunitatea pe termen lung este puțin probabilă

Publicat: 04 oct. 2020
test covid-19
Adrian David, un român s-a infectat a doua oară cu COVID-19

35 de ani de cercetari asupra infecțiilor cu coronavirus arată că imunitatea pe termen lung este puțin probabilă in caz de Covid-19. Chiar și daca o persoană se îmbolnăvește de un anumit tip de coronavirus, nu este o garanție că nu îl va mai contracta din nou, sugerează noi cercetări.

În timp ce SARS-CoV-2 este coronavirusul care a atras atenția intregii lumii, există numeroase altele aparute acum zeci de ani, care infecteaza oamenii si sunt sezoniere.

Cercetătorii au studiat patru specii ale acestor coronavirusuri sezoniere în ultimii 35 de ani și au descoperit că reinfecția a avut loc frecvent, la aproximativ un an după prima.

Deși asta nu spune nimic despre actuala pandemie globală, nu este un semn bun pentru speranța imunității pe termen lung într-o populație.

Mai multe vârfuri ale anticorpilor legați de coronavirusuri

Analizând 513 probe de ser colectate de la 10 bărbați sănătoși care trăiau în Amsterdam, cercetătorii au observat mai multe vârfuri ale anticorpilor legați de coronavirusuri.

Fiecare dintre aceste vârfuri a fost interpretat ca o reinfecție și pentru toate cele patru coronavirusuri sezoniere studiate – inclusiv HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 și HCoV-HKU1 – echipa a găsit trei până la 17 infecții per pacient.

Unele reinfectii rare au apărut încă de la șase luni după infecția inițială, dar mai frecvent, au revenit la aproximativ un an după aceea, „indicând faptul că imunitatea protectoare este de scurtă durată”.

Până în prezent, există puține cazuri confirmate de reinfecție cu COVID-19, deoarece este încă prea devreme pentru a spune cât de mult poate dura imunitatea dobândită la SARS-CoV-2, potrivit Science Alert.

Privirea orientata către alte coronavirusuri este unul dintre cele mai bune indicii ale noastre și, din păcate, acest studiu de 35 de ani sugerează că imunitatea pentru multe infecții cu coronavirus nu este doar temporară, ci este de scurtă durată. Mai mult, autorii spun că reinfecția poate fi o caracteristică comună a tuturor coronavirusurilor umane.

Nivelurile de anticorpi acționează doar ca un proxy

Studiul este limitat prin faptul că nivelurile de anticorpi acționează doar ca un proxy pentru infecțiile cu coronavirus – nu putem spune cu siguranță că fiecare creștere a anticorpilor a reprezentat cu siguranță o altă reinfecție.

Cercetarea a fost făcută, de asemenea, pe un eșantion mic de participanți, astfel încât sunt necesare studii de cohortă mai mari. Insa are unele avantaje pe care alte cercetări nu le au.

„Studiul nostru serologic este unic, deoarece evită tendințele de eșantionare ale studiilor epidemiologice anterioare bazate pe protocoale de testare bazate pe simptome”, scriu autorii noului studiu.

În schimb, pacienții au fost testați în mod regulat, de mai multe ori pe an pe parcursul mai multor decenii, chiar și atunci când se simțeau sănătoși. Acest lucru este important, deoarece multe infecții cu coronavirus pot rămâne asimptomatice, ceea ce înseamnă că am putea trece cu vederea multe reinfectări.

Imunitatea pe termen lung este puțin probabilă in caz de Covid-19

Cercetări recente, în special cu privire la SARS-CoV-2, indică faptul că nivelurile specifice de anticorpi încep să scadă în primele 2 luni de la infecție, în special după cazuri ușoare (pe care le fac majoritatea oamenilor).

Noul studiu a găsit o cronologie similară. Probele de sânge, care au fost colectate la fiecare 3 luni înainte de 1989 și la fiecare 6 luni după aceea, arată că majoritatea infecțiilor cu coronavirus din Amsterdam au avut loc în timpul iernii.

„În studiul nostru, lunile iunie, iulie, august și septembrie arată cea mai scăzută prevalență a infecțiilor pentru toate cele patru coronavirusuri sezoniere”, scriu autorii, „confirmând prevalența mai mare în timpul iernii în țările temperate și SARS-CoV-2 ar putea împărtăși această caracteristică în era post-pandemică.”

Acest lucru este similar cu cercetările asupra altor coronavirusuri umane, care arată că ratele de infecție încetinesc vara.

Cu emisfera nordică acum ferm în toamnă, acesta este un rezultat extrem de îngrijorător dacă noile descoperiri se aplică pandemiei globale actuale.

Rămâne de văzut dacă SARS-CoV-2 urmează aceeași tendință ca și alte coronavirusuri. Dar dacă vrem să fim cât mai atenți cu putință, nu ar trebui să presupunem că imunitatea pe termen lung este posibila. Obținerea unui răspuns imun de lungă durată de la un vaccin ar putea fi dificilă. S-ar putea să trebuiască să efectuam imunizari regulate, la fel ca în cazul gripei sezoniere.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Adauga un comentariu