Eveniment-Social

375 de elevi experimenteaza viata de student la UAIC prin scolile de vara ROSE

Publicat: 12 iul. 2019
1

In perioada 30 iunie – 21 iulie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) desfasoara opt scoli de vara finantate din Proiectul privind Invatamantul Secundar (ROSE) de catre Banca Mondiala. Astfel, 375 de elevi de liceu, cu precadere dezavantajati social, participa la cursuri, ateliere de lucru, vizite de studiu si alte activitati concepute pentru incurajarea finalizarii de catre acestia a studiilor liceale si pentru facilitarea continuarii educatiei la nivel universitar.

„Scolile de vara ii pot ajuta pe liceeni sa ia o decizie informata si realista cu privire la viitorul lor, in acord cu particularitatile si dorintele fiecaruia. Vor patrunde in „tainele” vietii academice nu oriunde, ci la cea mai veche universitate a Romaniei moderne si vor afla mai multe despre domeniul care ii pasioneaza, cu ajutorul colegilor nostri si al studentilor implicati in program. Cred ca prin aceste programe se poate declansa sau dezvolta dorinta de a veni sa studiezi la „Cuza”. (Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Prorector pentru activitati studentesti si parteneriate cu mediul economic si sectorul public)
La Facultatea de Litere, elevii au in program activitati didactice, ateliere aplicate, sesiuni de informare si de consiliere, dar si vizionare de filme si alte activitati recreative. Facultatea de Drept le-a pregatit participantilor, pe langa cursuri si ateliere de lucru, o „vanatoare” de obiective turistice dupa indicii juridice. La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, liceenii participa la cursuri atractive pentru fiecare specializare in parte si viziteaza institutii financiar-bancare, publice, companii locale sau incubatoare de afaceri. Participantii la scoala de vara „Descoperim Pamantul spre culmile cunoasterii! GEO-GEO”, organizata de Facultatea de Geografie si Geologie, beneficiaza de un program intens si diversificat de cursuri practice si ateliere, precum si de si vizite la Statia Meteorologica Iasi si in Rezervatia Geologica si Paleontologica Repedea. Facultatile de Educatie Fizica si Sport si Teologie Romano-Catolica le-au pregatit elevilor un pachet complet de activitati de invatare si formativ-recreative, precum competitii sportive sau parcurgerea pe biciclete a traseelor turistice tematice ale Iasului. La „Scoala de vara pentru Stiinte: program punte pentru tranzitia de la liceu la universitate – Vara Stiintelor” organizat de Facultatile de Biologie si Chimie, liceenii isi dezvolta perceptia asupra domeniului stiintelor, abilitati de lucru in echipa si proiecte profesionale de viitor prin cursuri interactive, experimente si activitati de laborator si prin activitati de cercetare in teren. Facultatile de Teologie Ortodoxa si Istorie au inclus in program, pe langa activitatile de invatare, activitati cultural-educative precum vizite la muzeu, spectacole sau vizionari de filme. La scoala de vara „De-ale viitorului: informatica si matematica – INFORMAT”, organizata de Facultatile de Informatica si Matematica, participantii afla mai multe despre criptografie si securitatea informatiei, astronomie, viitorul informaticii si efectueaza vizite la companii IT.

Participarea elevilor la toate cele noua scoli de vara este gratuita, acestia avand asigurate cazarea si masa pentru toata perioada de desfasurare a programelor. De asemenea, participantii isi pot deconta cheltuielile de transport (dus-intors).
Cei 375 de elevi care timp de doua saptamani experimenteaza viata de student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au parcurs un proces de selectie care s-a desfasurat in perioada 22 mai – 15 iunie. Pentru a se putea inscrie, un elev trebuia sa fi absolvit cel putin clasa a IX-a, sa studieze la unul dintre liceele eligibile in cadrul Proiectului ROSE si sa aiba acordul unuia dintre parinti sau a tutorelui legal instituit (daca e minor).

Mai multe detalii cu privire la scolile de vara ROSE se pot gasi accesand http://www.uaic.ro/studii/scoli-de-vara/scoli-de-vara-finantate-din-proiectul-privind-invatamantul-secundar-rose/

 

Adauga un comentariu