Boli si tratamente

4 boli ale vezicii si cailor biliare

Publicat: 23 iun. 2011
7

Vezica biliara (colecistul) este o anexa a ficatului, cu o capacitate de numai 30-50 ml, ce indeplineste un mare rol fiziologic, asigurand tranzitia sucului biliar (bila, fierea) care este secretat, in flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Bila se colecteaza intr-o retea de canale intrahepatice, dirijate spre canalul hepatic central, apoi in canalul cistic si in vezica biliara, ca organ de colectare si concentrare a sucului biliar. Din vezica, sucul biliar este transmis prin canalul coledoc in duoden (prima portiune a intestinului subtire) avand rolul de a digerare grasimile. Intr-un organism sanatos, fierea este de culoare galbena, alcalina si neiritabila, cu o consistenta fluida sau usor vascoasa. Intr-un organism bolnav, fierea devine verde-inchis, aproape neagra si are actiune acida si coroziva asupra tesuturilor. In aceasta stare nu se mai scurge spre duoden, se blocheaza pe canale si provoaca inflamarea ficatului, a vezicii biliare si arsuri in intestine. Iata cateva boli ale vezicii si cailor biliare:

Colecistita. Este inflamatia acuta sau cronica a peretelui vezicii biliare ca urmare a blocarii drenajului bilei prin canalele cistice ingustate. Incidenta bolii este mai crescuta in randul femeilor cu varste intre 20-50 ani. In afara de durerile puternice din zona hipocondrului drept, imediat sub coaste, se simt reflexe dureroase in spate si spre umarul drept. Durerile sunt insotite de greturi, varsaturi, arsuri epigastrice, gust amar in gura dimineata, icter, balonari, constipatie, lipsa poftei de mancare, iritabilitate crescuta, astenie fizica sau intelectuala, oboseala, dureri de cap, febra cu frisoane, insomnii sau somn agitat cu cosmaruri.

Angiocolita. Este inflamatia acuta a cailor biliare din interiorul si din afara ficatului, datorita unor toxiinfectii alimentare cu colibacili, enterococi, stafilococi, salmonele si germeni anaerobi. Pe cale netoxica, inflamatia este provocata de litiaza biliara, dischinezia biliara, cancerul cailor biliare, boli pancreatice si intestinale sau lovituri locale. Simptomele bolii: ficat marit si sensibil la apasare, subicter moderat, greata, varsaturi, diaree, anorexie, febra cu oscilatii mari pana la 40ºC, frisoane prelungite si intense, tahicardie, splenomegalie (splina marita), stare generala alterata, cu somnolenta si posibile hemoragii interne.

Litiaza biliara. Este o afectiune in care se formeaza calculi sau nisip in vezica biliara sau in canalele biliare.Litiaza biliara (calculoza) reprezinta 90% dintre toate afectiunile biliare, fiind una dintre cele mai frecvente boli digestive. Frecventa bolii creste paralel cu inaintarea in varsta (dupa 70 de ani ajunge la 30-60%). Este mai frecventa la femei, de 2-3 ori mai mult decat la barbati. Boala se manifesta prin dureri violente, mai ales noaptea, dand colica biliara, insotita de varsaturi bilioase de culoare verde-inchis, transpiratii reci si febra. Urina devine inchisa la culoare datorita unor pigmenti si saruri biliare. In paralel, persista un prurit generalizat, cu mancarimi pe tot corpul. Boala se agraveaza in momentul cand calculul trece din vezica in canalul cistic sau in canalul coledoc, provocand obturarea cailor biliare si icter mecanic. Mai grava este trecerea unui calcul in intestin declansand ocluzie intestinala, pancreatita hemoragica acuta, tromboflebita venei porta sau cancerul cailor biliare (la circa 10% din bolnavi).

Dischinezia biliara. Boala consta din dereglarea functionala a mecanismului de eliminare a bilei, prin reducerea capacitatii vezicii de a asigura circulatia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Trebuie subliniat ca fierea secretata de ficat are un rol foarte important in digestia alimentelor prin continutul complex de enzime si de aceea este necesar, in mod obligatoriu, sa fie deversata in duoden, fara blocari anatomice sau functionale. Boala se declanseaza din cauza unor tulburari digestive complexe, a unor procese inflamatorii abdominale (apendicita, anexita, sarcina, menopauza) sau a unor stari nevrotice.

Adauga un comentariu