Stiri medicale

4 dusmani ai calciului

Publicat: 22 dec. 2010

Toti ne dorim oase puternice si cu siguranta am auzit ca putem obtine asta daca mancam alimente bogate in calciu, acesta fiind cea mai importanta substanta din structura scheletului. Insa, cati dintre noi stim ca anumite alimente sunt inamicii calciului? 

1. Cafeaua si ceaiul 
Unele studii au aratat ca aceste doua bauturi micsoreaza absorbtia calciului, din cauza cofeinei. La femeile tinere care au un aport adecvat de calciu, consumul moderat de cofeina (o ceasca de cafea sau doua cesti de ceai pe zi) nu are un efect semnificativ asupra sanatatii oaselor.
2. Fosforul
Daca în corp cantitatea de fosfor e mai mare decat cea a calciului, prelucrarea celui din urma va fi blocată, iar dintii si oasele vor avea de suferit.
3. Alcoolul
Bauturile alcoolice pot reduce absorbtia intestinala a calciului. De asemenea, ele pot inhiba enzimele din ficat care ajuta la conversia vitaminei D in forma activa a acesteia, ceea ce reduce absorbtia calciului. Totusi, deocamdata nu se cunoaste cantitatea de alcool necesara pentru a afecta absorbtia calciului. Studiile actuale furnizeaza rezultate contradictorii in legatura cu efectul pozitiv sau negativ al consumului moderat de alcool asupra sanatatii oaselor.
4. Sarea
Prof.dr. Ailsa Goulding, cercetator sef la Departamentul de Medicina al Universitatii Otago, Noua Zeelanda, a ajuns la concluzia ca sarea consumata in mod uzual creste pierderile de calciu prin rinichi. Intr-un studiu s-a suplimentat dieta animalelor cu sare, iar analizele de urina au prezentat mai mult calciu si fosfati (alte elemente prezente in compozitia oaselor) si, deci, acestea aveau mai putine minerale in schelet decat animalele din lotul martor, fara suplimentarea de NaCl.

Un alt studiu a dovedit ca o lingurita de sare in dieta zilnica (atentie, adesea doza fiind depasita prin „sarea ascunsa”) la tinerele femei, poate duce la pierderea de calciu. Dr. Goulding a mai descoperit ca aceasta doza de sare duce la o pierdere de 15% a masei osoase, intr-un an.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit