Local

4 luni, 3 saptamani si 2 zile a iesit din cursa pentru Oscar

Publicat: 17 ian. 2008
1

Pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile„, a iesit din drumul ascensional, nefiind nominalizata pentru prestigiosul Oscar. Toate scenariile in care acest film era prezentat ca favorit au cazut. Dupa ce la premiile Globul de Aur, la categoria cel mai bun film strain a fost declarata castigatoare co-productia franco-americana Scafandrul si fluturele, regizata de Julian Schnabel (care a luat si premiul pentru cel mai bun regizor), pelicula lui Mungiu a pierdut si nominalizarea la Oscar, cel mai important premiu din cinematografie. Cu toate acestea, subiectul peliculei, avortul in perioada de dictatura comunista, starneste in continuare interes, insa nu suficient pentru a trece peste grilele de selectie.

Filmul regizat de Mungiu a primit nu mai putin de 12 premii, dintre care amintim: Palme d`Or, cel mai important, apoi Premiul educatiei nationale si Premiul criticilor de film la Cannes, trofeul la Festivalul de la Stockholm, Premiul Hollywood World Award, Premiul criticilor din Los Angeles pentru cel mai bun film strain sau, ca alt exemplu, a fost declarat cel mai bun film strain la Toronto. Juriul Academiei Americane de Film a selectat 9 filme dintr-un total de 63, iar dintre aceste 9 pelicule, doar 5 vor intra in ultima cursa pentru categoria cel mai bun film strain. Regizorul polonez Andrej Wajda a fost nominalizat cu filmul „Katy„, iar italianul Giuseppe Tornatore, cu filmul „Necunoscuta„. A fost nominalizata si pelicula „Mongol„, in regia lui Serghei Bodrov. In data de 22 ianuarie vor fi cunoscute toate peliculele care vor concura pentru Oscar, iar pe 24 februarie va avea loc, la Los Angeles, ceremonia de decernare a premiilor.

Comentarii
 • Filmul a fost clasat acolo unde-i este locul, din pacate pentru romani!
  Atata valoarte are. Chiar credeati ca se bat americanii pe bilete la aceasta …drama, nereusita din pacate?
  Da, a castigat la Cannes, dar ati uitata de scandaluri? Iar daca domnul „regizor plagiat” visa deja la Oscar,are nevoie de maturitate ….mai ales in cinematografie.
  Informatii si pe romani, nu i-a fost furata nominalizarea lui Mungiu, asa a fost corect!
  Ma bucur ca traiesc intr-o tara unde valoarea isi spune cuvantul….
  De domnule Mungiu, nu poti manipula aici in America asa cum ai facut-o la Iasi, Bucuresti….etc…Apropo- nu scriu ziarele americane de nici o nedreptate ce s-a comis, doar ceva cu Fellini si despre plagiat! Rusine!

Adauga un comentariu