Stiri medicale

4 modalitati de albire a danturii. Vezi cine are restrictii la aceasta procedura

Publicat: 17 feb. 2011
7

Albirea dintilor este unul dintre cele mai solicitate tratamente in cosmetica dentara. Cand este facuta in mod corect, procedura nu prezinta nici un risc si este foarte sigura. Important este sa stii daca poti face un astfel de tratament, pentru ca el nu este viabil pentru oricine.

Candidati ideali
– persoanele cu dintii patati de cafea, ceai sau alcool
– persoanele cu pete provocate de medicamente
– persoanele cu dintii galbeni fara o cauza anume
– persoanele care vor sa-si imbunatateasca zambetul

Contraindicatii
– femeile insarcinate sau cele care alapteaza
– copiii sub 15 ani
– persoanele cu sensitivitate mare a dintilor
– persoanele care au carii netratate si boli ale gingiilor.

Iata cateva dintre metodele de albire a dintilor:

1. Aplicarea fatetelor de portelan
Metoda cea mai eficienta pentru a avea dinţi albi, de invidiat, este aplicarea de fatete de portelan pe suprafata dintilor colorati sau deformati. Avantajul ar fi ca „albirea” realizata in acest fel este durabila, nemaifiind nevoie de alte tratamente in acest scop.

Dezavantajul consta in pretul interventiei si in numarul de sedinţe de tratament (cel putin doua).

2. Pastele de dinti cu efect de albire
Sunt, de obicei, destul de eficiente, multe provocand abrazia suprafetei smaltului, indepartand petele de suprafata. Nu au efect in cazul coloratiilor aflate in profunzime. Au preţ redus si aplicare facila, dar sunt ineficiente in profunzime si produc eroziunea smalţului.

3. Gelurile de albire
Gelurile de albire aplicate acasa sau de catre medicul stomatolog beneficiaza de o buna reputaţie. Medicul stomatolog realizeaza un detartraj si apoi un periaj profesional dupa care ia amprenta pentru realizarea unor gutiere. Gelul de albire se aplica in interiorul gutierelor dupa care acestea se pun pe dinti pentru circa 6-8 ore.

Rezultatul este rapid, efectele sunt indelungate (2-5 ani, daca sunt respectate regulile de igiena dentara), nu afecteaza structura dintelui, dar poate afecta structura smaltului prin concentratia mare de peroxizi a gelului de albire determinand aparitia hipersensibilitatii dentare. Pacientul nu poate bea si manca atat timp cat poarta gutierele, de aceea este preferabil sa le purtati noaptea.

Metoda aplicarii de geluri poate fi folosita si in cabinetul dentistului. Pe baza de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida, acest tratament este mult mai daunator sanatatii dintilor, timpul scurt folosit pentru aplicarea gelurilor in cabinet insemnand o concentratie mult mai mare de substanta activa si deci, un risc mai mare pentru hipersensibilitate dentara. Costul este mai ridicat, dar la fel si eficienţa, comparative cu albirea la domiciliu.

4. Laserul
Este cea mai rapida metoda de albire, dar si foarte costisitoare. Se folosesc lasere pe baza de dioxid de carbon si/sau argon, sau raze luminoase non laser mult mai puternice. Medicul stomatolog aplica  pe dinti un solvent cu efect de albire, dupa care acestia sunt expusi la o sursa de lumina (laser). Intregul tratament dureaza o ora.

Indiferent de ce metoda alegeti pentru a va albi dintii, dupa tratament, evitati fumatul excesiv, bauturile carbogazoase, reduceti consumul de cafea, ceai si vin. Periajul corect al dinţilor, efectuat de cel putin doua ori pe zi, controalele preventive periodice si adaptarea unei alimentaţii sanatoase constituie cheia sanatatii dintilor.

Adauga un comentariu