Boli si tratamente

4 pasi pentru prevenirea pietrelor la rinichi

Publicat: 19 ian. 2011

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale intarite, care apar in unul sau in ambii rinichi. Rolul celor doua organe este de a indeparta reziduurile metabolice si toxinele din sange, iar pentru ca acest proces sa se desfasoare fara probleme, e bine sa beti lichide in cantitate suficienta.

Deseurile din organism se dizolva in general in fluidele care formeaza urina, dar, uneori, ele pot forma cristale care se depun in interiorul rinichiului. Ele se aduna in timp si formeaza depuneri tari ca piatra. 

Piatra la rinichi este de fapt un mic depozit de calciu si minerale, cu dimensiunea unui bob de grau, iar in cazurile severe poate avea chiar marimi mai mari. Traversand uretra, el poate bloca micul pasaj intestinal si astfel apar durerile intense, primele simptome ale pietrelor la rinichi.

Factori favorizanti

Cauza aparitiei pietrelor la rinichi nu este cunoscuta. Ele se formeaza in general din cauza acumularii unei substante in organism, cum ar fi: calciul, amoniacul, acidul uric sau cistina. Unele boli, precum cancerul sau bolile renale, cresc riscul de formare a calculilor renali, datorita tratamentului lor. 

Factorii care predispun la formarea calculilor renali sunt: deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectii urinare, bypass intestinal, boala Crohn. De asemenea, exista dovezi ca anumite medicamente, precum aspirina, antiacidele, suplimentele de calciu si vitamina D maresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi. 

Masuri pentru prevenirea calculilor

1. Hidratati-va. Fluidele consumate, in special apa si ceaiul, ajuta la fluidizarea zonei respective si evitarea altor complicatii. Se recomanda chiar si patru litri de apa in fiecare zi pentru a evita consecintele grave ale acestei afectiuni.

2. Evitati suplimentele de calciu. Alimentatia improprie este principala cauza a apritiei pietrelor la rinichi. Mineralele si calciul in exces influenteaza formarea de mici depozite care iti pot afecta sanatatea. 
3. Consumati alimente bogate in magneziu. Acesta dizolva micile depozite de calciu si minerale. Include in dieta pestele slab, avocado, broccoli, spanacul, in general legumele verzi. Pot fi de ajutor si ciocolata, nucile, capsunile, afinele si ceaiul negru, insa daca la originea pietrelor stau oxalatii, trebuie sa le consumati cu masura.

4. Reduceti sarea. Medicii sustin ca e bine nu numai sa limitezi sarea din mancare, ci si sa eviti alimente precum ketchupul, mustarul, sosurile din comert, semipreparatele, hrana congelata, chipsurile sau alimentele de timp fast food.

Citeste: 

Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa renunte complet la carne loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit