Mama si copilul

4 ponturi pentru o comunicare eficienta parinte-copil

Publicat: 01 feb. 2011

Legatura parinte copil este poate una din cele mai puternice relatii interumane in toate societatile, iar modul in care cele doua parti comunica este decisiv pentru formarea si dezvoltarea caracterului minorilor . Pentru ca relatia parinte-copil sa fie reusita, este nevoie de mult efort si rabdare depuse atat de-o parte, cat si de cealalta.

Este foarte important ca fiecare dintre ei sa constientizeze si, de asemenea, sa inteleaga pozitia in care se afla, care sunt conditiile ce trebuie indeplinite si limitele care nu trebuie depasite. Comunicarea cu copiii cere anumite abilitati. Parintii trebuie sa tina minte ca acestia invata si cresc repede. De aceea este imperativ sa fiti capabili sa comunicati cu ei la acelasi nivel.

Parintii trebuie sa foloseasca cuvinte ce pot fi intelese de copil, un ton calm, iar limbajul corporal nu trebuie sa transmita mesaje ambigue. A asculta si a discuta este cheia catre o legatura sanatoasa intre parinti si copii. Iata cateva ponturi pentru o comunicare eficienta parinte-copil:

1. Fii disponibil pentru copilul tau 
Fiecare parinte trebuie sa fie atent la momentele in care copilul este dispus sa stea de vorba (inainte de cina, la culcare, in masina), iar cand se intampla asta, trebuie sa fie disponibil. Poti sa fii chiar tu cel care deschide dicutia, in  felul acesta arati ca-ti pasa de ceea ce i se intampla.

Gaseste-ti timp, macar o data pe saptamana, pentru a petrece timp doar tu cu copilul tau, facand una dintre activitatile lui preferate. Incearca sa observi ce-l intereseaza, ce preocupari are, astfel incat sa aveti subiecte comune de discutie. Atunci cand discutati, impartaseste-i lucrurile la care te-ai gandit, mai degraba decat sa-l interoghezi. 

2. Arata-i copilului tau ca este ascultat 
Cand copilul tau iti vorbeste opreste orice alta activitate si asculta-l. Intreaba-ti copilul care sunt nevoile lui de la conversatia pe care o purtati – doreste un sfat, doreste sa fie doar ascultat, doreste ajutor in a-si intelege sentimentele sau doreste sa rezolve problema

Arata-te interesat de ceea ce spune fara sa fi intruziv si chiar daca punctual lui de vedere este diferit de al tau, asculta-l pana la capat. Poti repeta ceea ce ai auzit de la el pentru a fi sigur ca ai inteles corect punctul lui de vedere. Este posibil sa-ti spuna doar o mica parte din ceea ce il supara. Asculta cu atentie ceea ce spune, incurajeaza-l sa vorbeasca si astfel poate iti va spune toata povestea 
 
3. Raspunde-i in asa fel incat sa te auda 
Daca esti defensiv sau dominat de manie, copilul se va departa de tine. Exprima-ti parerea fara a i-o respinge pe a lui, admitand ca este in regula sa te contrazici. In timpul conversatiei, concentreaza-te mai degraba pe sentimentele copilului, decat pe ceea ce simti tu. 

4. Aminteste-ti ca poti fi imitat
Copiii invata prin imitatie. De cele mai multe ori, te va imita in modul in care va rezolva o problema sau va face fata emotiilor cu care se va confrunta. Nu-i tine predici si nu-i spune lucruri care l-ar putea rani. Copiii sunt capabili sa invete din propriile greseli, iar atat timp cat consecintele actelor lor nu sunt periculoase, este mai bine sa nu te amesteci.  loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit