Magazin

4 puteri curative ale uleiului esential de Maghiran

Publicat: 20 nov. 2018
1

Cand vine vorba de ierburi aromate, maghiranul nu ar trebui sa lipseasca din casa noastra. Impreuna cu cimbrul, busuiocul, salvia sau oregano, maghiranul are nenumarate proprietati terapeutice insa astazi ma voi concentra asupra patru mari proprietati curative ale acestui ulei esential.

Uleiul esential de maghiran este un ulei mai putin folosit care are insa nepretuite si minunate proprietati curative. Exista de fapt doua uleiuri denumite maghiran – maghiranul dulce (Origanum majorana) – despre ale carui proprietati voi scrie mai jos si maghiranul spaniol (Thymus mastichina). 

Istoria folosirii uleiului esential de Maghiran
Uleiul esential de oregano este derivat din planta culinara Origanum vulgaris. Maghiranul dulce – Origanum majorana – este un var apropiat. Fiind o planta culinara, maghiranul are mari asemanari cu oregano, dar de asemenea are unele diferente importante. Ambele plante sunt native din zona Marii Mediterane, iar maghiranul a fost imediat remarcat pentru capacitatea sa de a ajuta in recuperare.

In istoria Greciei, maghiranul a fost un simbol al fericirii numit „bucuria muntilor”. Intreaga planta a fost folosita pe scara larga pentru vindecare, durere corporala si reducerea durerilor de cap si a problemelor digestive.

Daca fiecare planta si ulei are o tema – citricele pentru energie si revitalizare, arborele de ceai pentru microbi, menta pentru vindecarea intestinului, cea a maghiranului este aceea de a aduce alinare.

Deoarece printre beneficiile uleiului esential de maghiran este si faptul ca acesta este emenagog(poate provoca menstruatia), stimuland fluxul sanguin in zona pelviana, avertismentele istorice spun ca ar trebui sa fie utilizat cu prudenta de  catre gravide.

In diferite alte etape ale vietii totusi, uleiul esential de maghiran este un ulei extrem de benefic pentru efectele sale linistitoare si curative.

 4 puteri curative ale uleiuri esential de Maghiran
1. Uleiul esential de Maghiran -Indepartarea durerii
Cunoscut de multa vreme a fi un ajutor in cazuri de durere, Maghiranul a fost in mod traditional prima optiune pentru dureri musculare si alte dureri generalizate. Uleiul esential face acest lucru sa fie si mai usor accesibil fiind usor de adaugat la masaje sau bai, aducand cu el efectele sale linistitoare.

Pentru a se observa efectul uleiului esential de Maghiran pentru un tip de durere mai specifica, s-a realizat un test in care s-a facut un blend de uleiuri esentiale folosite pentru durerile ce acompaniaza ciclul menstrual. Uleiurile folosite au fost Maghiran, Lavanda si Salvie. Efectul combinat al acestor uleiuri esentiale au adus grupului de test rezultate clare in ceea ce priveste eliminarea durerii menstruale.

Aplicare: Se dilueaza intr-un amestec de crema sau uleiuri vegetale impreuna cu alte uleiuri calmante sau se dilueaza si se utilizeaza singur. Se maseaza pe zonele dureroase.

2. Uleiul esential de Maghiran – protectie interna
Efectele interne ale uleiurilor esentiale sunt de mare interes pentru cercetatori, acestia studiind cum functioneaza uleiurile esentiale si ce efecte au dupa ce le inhalam, aplicam topic sau le ingeram. Procesul de cercetare se face in etape -de la idee la testari in laborator in vitro(in vase Petri), apoi pe soareci si in final pe un grup de studiu de oameni.

A fost facut un studiu in vitro asupra uleiului esential de Maghiran pentru a se demonstra capacitatea sa de a avea rol de protejare a organismului. Studiul in cauza a observat efectele Maghiranului diluat si administrat intern impotriva daunelor nevazute provocate de un medicament puternic. Dupa 28 de zile, sistemul intern a prezentat o mare ameliorare atat de restaurare cat si de protectie.

Desi maghiranul nu este utilizat prea mult ca ulei ce se administreaza intern dincolo de utilizarea culinara, efectele sale potentiale de protectie pot fi maximizate atunci cand il folosim in caz de nevoie.

Aplicare: Se utilizeaza in preparate culinare si in preparate interne diluate. Lucrati cu un aromaterapeut si medicul vostru curant pentru a utiliza uleiul de Maghiran si eventual alte uleiuri esentiale ca masura de protectie atunci cand luati medicamente potential toxice sau lucrati in jurul fumului si a chimicalelor toxice.

3. Uleiul esential de Maghiran – Preventiv pentru cancer
Maghiranul se alatura unei linii lungi de uleiuri esentiale care conform literaturii de specialitate au rezultate promitatoare  in efectele lor de lupta impotriva cancerului.

Ca si in cazul tuturor cazurilor de prevenire a cancerului, trebuie sa ne dam seama ca cercetarea este inca in curs de dezvoltare si ca nu putem sti ce regula fixa exista pentru ca o persoana sa nu ajunga sa aiba cancer. Totusi, putem sa includem uleiurile esentiale ca parte a rutinei noastre zilnice si sa stim ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne face corpul puternic!

Aplicare: o picatura sau doua diluate si amestecate in retete pentru o masa aromata si benefica din punct de vedere terapeutic.

4. Uleiul esential de Maghiranvindecator antioxidant
Atunci cand cautati un ulei esential care sa fie curativ sau vindecator, proprietatea sa de a fi antioxidant ar trebui sa fie un criteriu de baza in alegerea lui. Modul in care un antioxidant cauta literalmente celulele deteriorate pentru restaurare este un proces fascinant.

Capacitatile antioxidante ale uleiului esential de Maghiran au fost studiate cu rezultate foarte promitatoare. Intr-o publicatie din 2011, cercetatorii au afirmat ca „putem concluziona ca uleiul esential de Maghiran are un potential semnificativ de a fi utilizat ca antioxidant natural si anti-AChE. „Acest ultim termen se refera la neurotransmisia legata de boala Alzheimer – caz in care uleiul esential de Lemon Balm are efecte vizibile. In acest fel se deschide o noua poarta catre studii viitoare ale uleiului esential de Maghiran pentru aceasta afectiune.

Aplicare: Pe langa beneficiile difuzarii si inhalarii, antioxidantii sunt vindecatori excelenti ai pielii. Includeti in produsele de ingrijire a corpului pentru a lupta impotriva efectelor imbatranirii si a daunelor provocate pielii de catre soare.

Combinatii cu uleiul esential de Maghiran
Avand un parfum proaspat, ierbos, uleiul esential de Maghiran se combina bine cu citricele, speciile de menta si aproape orice ulei esential la care te poti gandi.

Experimentati cu amestecuri ca acestea pentru a va bucura de avantaje complementare – ca sa nu mai vorbim de a crea o combinatie unica de arome!

Aplicare  topica: Se dilueaza intr-un ulei purtator si se amesteca cu bergamota, lavanda, rozmarinul, menta si musetelul.
Difuzat: adaugati o picatura de maghiran si o picatura de portocale, lamaie si chiparos.
Bucatarie: Picurati o picatura de ulei esential de Maghiran pentru a aroma o intreaga reteta – incercati si cu alte arome culinare cum ar fi oregano, cimbru si busuioc

Adauga un comentariu