Boli si tratamente

4 tulburari hormonale care provoaca obezitate

Publicat: 01 iun. 2011
7

Tulburarile hormonale pot declansa obezitatea, insa cazurile acestea nu depasesc 15%, sustin medicii endocrinologi, iar tiroida este unul dintre organele frecvent incriminate. Iata cateva tulburari hormonale asociate cu obezitatea:

Hipotiroidismul. Se asociaza in general cu o tendinta de crestere a greutatii, dar aceasta nu este foarte mare. Unii medici sustin ca nu se poate spune ca se ajunge la obezitate strict din cauza lipsei de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul se caracteri­zeaza prin procese metabolice lente, motiv pentru care necesarul energetic al pacientului cu aceasta tulburare este scazut. Aspectul de oameni pufosi, uneori chiar buhaiti al celor care sufera de hipotiroidism este cauzat de retentia de apa specifica acestei tulburari hormonale.

Excesul de cortizol. Cortizolul este principalul hormon sintetizat si eliberat de glandele cortico-suprarenale. Excesul de cortizol sau hipercorticismul apare in boala Cushing sau din cauza unei tumori localizate pe una dintre cele doua glande (sindrom Cushing). Pacientii cu aceasta boala au obezitate facio-trunchiulara, silueta acestora avand aspect de "cartof pe scobitori". Cea mai frecventa forma de hipercorticism este cea indusa de tratamentul cu medicamente contin gluco-corticoizi, folosite pentru efectele antiinflamatoare sau imunosupresoare.

Sindroame hipotalamice. Hipotalamusul este zona care gazduieste centrii foamei sau ai satietatii. Pacientii cu boli care lezeaza centrii foamei sau ai satietatii au un comportament alimentar abuziv, in sensul ca au o pofta de mancare exagerata, necontrolata. Asa se explica de ce disfunctiile de la nivelul hipotalamusului se manifesta prin instalarea obezitatii. Un hormon cu rol foarte important in mentinerea greutatii corporale este leptina, secretata de adipocite (celulele grase). Studiile arata ca persoanele supraponderale sau obeze au niveluri scazute de leptina si/sau receptori ai lepatinei modificati sau alterati. De asemenea, nivelul leptinei variaza in functie de rasa. Cercetatorii americani au observat ca femeile de culoare au cantitati de leptina mai reduse decat cele albe.

Dezechilibre hormonale ovariene.Tulburarile hormonale care apar in cazul ovarelor polichistice sau al menopauzei sunt insotite adesea de acumularea kilogramelor in exces. Numeroase studii confirma ca femeile se ingrasa din cauza dezechilibrelor hormonale ovariene. Scaderea nivelului de estrogen si progesteron odata cu instalarea menopauzei favorizea obezitatea.

Adauga un comentariu