National

40% dintre romani nu vor vedea niciun ban dupa inundatii desi au incheiat asigurari

Publicat: 08 oct. 2014
1

O cifra alarmanta scoate la iveala un sistem facut de mantuiala, pe banii nostri. Peste 40% dintre romanii de la sate nu au acte de proprietate pentru casele in care stau.

Asiguratorii la randul lor admit ca incheie politele obligatorii pentru inundatii, alunecari de teren sau cutremur, dar nu ii pot despagubi pe oamenii care au platit asigurarea. Iar cei care au cumparat polita obligatorie nu-si mai pot recupera banii dati pe ea.

Citeste si Atentie, romani! Inca o noua SCUMPIRE ne va afecta pe toti!

In comuna Gradinari din Olt, afectata de inundatii si furtuni violente in aceasta vara, primarul recunoste ca mai putin de jumatate dintre sateni au acte de proprietate.

„La noi in comuna doar 40% dintre cetateni au acte pe case”, spune primarul Mihai Ioana.

Legea ii obliga insa pe toti proprietarii din Romania sa isi asigure casele sau apartamentele pentru cutremur, inundatii si alunecari de teren. Dar asigurarea poate fi facuta pe baza buletinului.

„Oamenii nu au acte de proprietate. Este foarte des intalnita situatia in mediul rural si cu precadere in randul celor asistati social”, spune Nicoleta Radu Neacsu, PAID.

Citeste si REVOLTATOR. Asigurarea locuintei MAJORATA si cu 100%. Despagubirile palesc in fata

Primarul din Gradinari, judetul Olt, are si o explicatie pentru care persoanele asistate social, asigurate in PAID, nu au acte de proprietate.

„Au fost obligatoriu asigurati, le-au luat banii. le-au tras banii din indemnizatia de asistat social. Asta e prea de tot”, a mai spus primarul din Gradinari.

Sistemul asigurarilor obligatorii pentru locuinta greseste si cand este facuta constatarea unei daune. O alunecare de teren trebuie confirmata de politie, ISU ori Institutul de Geologie.

Cu toate astea sunt sute de cazuri in tara cand institutiile statului nu au fost chemate la fata locului si atunci nu pot confirma paguba. Prin urmare oamenii nu sunt despagubiti.

Citeste si Cum afli daca asigurarea locuintei tale este valida? Ce elemente trebuie sa contina polita

„Noi suntem chemati pentru decolmatarea unei fantani poate – asta nu inseamna ca nu au fost inundatii acolo, pentru ca apa a avut acel nivel sa ajunga la fantana. Dar nu avem autoritatea sa spunem ca au fost inundatii si afectate case”, spune Francisc Senzaconi, IGSU.

Peste 1,3 milioane de polite obligatorii sunt in acest moment in vigoare. Majoritatea au costat 20 de euro si acopera pagube in valoare de 20 de mii de euro. Cu toate acestea, pentru inundatiile din 2014, in care au fost afectate 2.300 de gospodarii, PAID a platit doar 68 de daune, iar alte 300 sunt avizate si urmeaza sa fie achitate. Fiecare om a primit in medie o mie de euro ca sa-si repare casa.

Sursa: Pro TV

Comentarii
Adauga un comentariu