Magazin

423 de morti. 31 august, cea mai mare tragedie din Marea Neagra. „Moldovenilor nu li s-a spus, niciodata, adevarul!”

Publicat: 31 aug. 2016

Pe 31 august 1986, nava ruseasca ”Amiral Nahimov”, cu 1.234 de oameni la bord, se ciocneste cu cargoul ”Piotr Vasev” in golfulNovorossisk, din URSS, la putine minute dupa ce plecase catre Soci. Sunt 423 de morti, dintre care 64 de membri ai echipajului. Pe punte se aflau si cetateni din Republica Moldova. Rudelele lor nu stiu, nici azi, ce s-a petrecut exact, autoritatile comunistea musamalizand cazul

”Berlin III” a fost lansata la apa in 1925. Nava germana, sanatoasa, ce ajungea pana la New York. Dupa inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost transformata in spital pentru raniti. In 1949, recuperata de catre rusi, a fost rebotezata ”Amiral Nahimov”, in onoarea comandantului ce avusese un rol covarsitor in Razboiul din Crimeea.

Pe 31 august 1986, la ora 22.00 (ora Moscovei), ”Amiral Nahimov” pleaca din portul Novorossisk, cu destinatia Soci, urmatoarea oprire. Nava opereaza pe Marea Neagra, ”plimba” turistii aflati in vacanta pe litoral. La bord sunt 888 de pasageri si 446 de membri ai echipajului. Oameni din URSS, Ucraina, Tarile Baltice. Aproape 50 provin din Republica Moldova. Capitan este Vadim Markov.

La cateva momente dupa plecare, acesta este instiintat ca in fata navei lor, la iesirea din golf, se afla cargoul de mare tonaj ”Piotr Vasev” (nava japoneza, recent achizitionata de catre sovietici), plin ochi cu orz si ovaz din Canada, care nu da semne ca ar dori sa-si modifice cursul. Markov crede ca nava sa are timp suficient sa treaca, de aceea se duce, la odihna, in a sa cabina, lasandu-l la comanda pe Alexander Sudnovski. Care isi da seama, imediat, ca se va produce o coleziune si ordona ca motoarele sa fie date, cu toata puterea, inapoi.

Titanicul din Marea Neagra

Este, insa, prea tarziu. La 23.12 pm., la nici 75 de minute de la plecare, ”Amiral Nahimov” este lovita de ”Piotr Vasev”, la 13 km de port. Unii pasageri sunt, deja, in cabine, altii se distreaza, dansand, pe punte. Gaura are mai mult de 84 metri patrati. Vaporul se scufunda in doar sapte minute. Oamenii se arunca in apa plina de ulei, e destul de rece. 64 de nave de recuperare si 20 de elicoptere ajung, destul de tarziu, la fata locului. Pentru ca pe nava era cald, zapuseala, geamurile de la cabine sunt deschise, apa intrand si pe aici. Vasul fusese modificat, spre a primi cati mai multi pasageri, masurile de securitate fiind, de cele mai multe ori, ignorate.

Din 1.234 de persoane, 423 decedeaza. ”Titanicul” din Marea Neagra, cea mai mare tragedie din regiune. Autoritatile sovietice musamalizeaza cazul, vorbind despre probleme de ordin meteo, nu umane. Se merge departe, ajungind sa se spuna ca seismul din Vrancea, care avusese loc in acea noapte, cu o magnitudine de 7,1 grade pe Scara Richter, cauzase o unda magnetica ce dusese la coleziune! Cetatenii din Republica Moldova sunt ultimii care afla despre accident. De fapt, familiile celor decedati primesc doar sicriele, fara prea multe alte detalii. Sovieticii ascund mai bine de 48 de ore tragedie, despre care americanii scriu, prima oara, doua zile mai tarziu. Supravietuitorii nu au voie sa dea detalii, trimit doar o telegrama cu ”Suntem bine, sanatosi, in Novorossisk”. Atat!

Comisia stabileste ca ambii capitani sunt vinovati, cu atat mai mult cu cat Markov refuzase sa anunte incidentul ”amanandu-l” cu 40 de minute. In plus, el lipsise de pe punte. La finele lui 1986, cei doi comandanti sunt condamnati la 15 ani de inchisoare. Vor fi eliberati in 1992. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit