Stiri medicale

5 accidentari frecvente la sportivi care nu trebuie trecute cu vederea

Publicat: 08 iul. 2011
7

1. Loviturile la cap
Traumatismele la nivelul capului pot avea consecinte foarte grave, unele manifestate rapid dupa accidentare, altele la o distanta mai lunga in timp. Chiar daca nu aveti dureri prea mari, loviturile la cap nu trebuie ignorate; mergeti de urgent la un neurolog sau neurochirurg.

O contuzie mai puternica la nivelul capului poate conduce la aparitia unei hemoragii cerebrale, care uneori poate sa fie fatala – acesta fiind pericolul cel mai mare la putin timp dupa producerea accidentarii. De asemenea, traumatismele repetate, chiar daca sunt de mica intensitate va pot afecta memoria.

2. Leziunile tendonului lui Ahile 
Tendonul lui Ahile este cel mai expus tendon din corpul uman si este adesea traumatizat. Ruptura de tendon ahilean este un traumatism destul de frecvent intalnit, iar ruptura partiala poate fi uneori confundata cu o intindere. Daca este o ruptura completa, o poti recunoaste dupa durerea ascutita. Trebuie neaparat sa mergeti la medic pentru a fi operat.

3. Traumatismul ligamentului incrucisat anterior
Apare de obicei atunci cand ligamentul este intins peste capacitatea lui naturala de elongatie si se rupe si este frecvent in sporturi care presupun opriri bruste urmate de intoarcere (fotbal, baschet). Poate fi gresit diagnosticat ca entorsa si de regula necesita interventie chirugicala si recuperare de lunga durata Prezentarea urgenta la medic este imperativa.

4. Fractura de scafoid 
Este un traumatism care apare prin cadere pe bratul in extensie. Scafoidul este unul dintre cele 8 oase carpiene, situat la nivelul pumnului. El se gaseste in dreptul degetului mare si are o unica sursa de sange, care poate fi usor intrerupta prin fractura. O astfel de fractura poate fi confundata cu o intindere, ceea ce atrage dupa sine un tratament inadevat, cu urmari grave.

5. Fractura de stres a colului femoral
Se intalneste de obicei la alergatorii care au crescut recent intensitatea, viteza sau distanta de alergare. Femeile sunt mai susceptibile la astfel de fracturi de stres, probabil din cauza unghiului colului femural. Simptomele fracturii colului femural includ durere la nivelul regiunii inghinale, care este accentuata la efort, precum si incapacitatea de a face anumite miscari. Deseori este confundata cu o tendinita sau intindere, insa medicatia antiinflamatorie nu este de ajutor. Este esential ca in astfel de cazuri sa ajungeti la un ortoped.
Adauga un comentariu