Plante medicinale

5 beneficii ale untisorului

Publicat: 01 apr. 2011
7

Untisorul (Ranunculus ficaria) este o planta pitica cu frunze rotunde, verzi, lucioase si carnoase. Creste in zonele umede si umbroase, la marginea padurilor, pe langa tufisuri, in livezi si pasuni. Frunzele tinere de untisor sunt folosite pentru salata (in unele zone ale tarii salata de untisor fiind traditionala in saptamana Pastelui). Se pot prepara de asemenea si ciorbe (la fel ca si ciorba de salata verde) sau mancaruri cu carne (frunzele de untisor fiind folosite in special ca garnitura la friptura de miel).

Untisorul este considerat si ca planta medicinala. Datorita continutului in saruri minerale, vitamina C, ficarina, acid ficaric, ulei volatil, proteine si glucide planta este citata pentru proprietatile ei anestezice si antiinflamatoare. Iata cateva dintre beneficiile untisorului:

1. Frunzele de untisor ajuta la eliminarea toxinelor, curata sangele si ficatul, combat anemia, apara organismul de de virusi si infectii, ne umple de energie, redandu-ne pofta de viata. 

2. Datorita continutului de potasiu si fibre alimentare untisorul ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale

3. Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina

4. Untisorul este unul dintre cele mai bune remedii contra hemoroizilor hemoragici datorita proprietatilor sale astringente si calmante. Pentru aceasta se aplica sucul proaspat presat, cataplasme cu frunze oparite sau se foloseste infuzia sau decoctul din frunze sau radacina de untisor.

5. Planta se mai foloseste extern si pentru calmarea pruritului (mancarimilor pielii), a inflamatiilor pielii si a negilor. 

Precautii
Dupa ce planta infloreste, frunzele de untisor devin toxice si nu mai sunt bune de mancat. Nu se recomanda in nici un caz administrarea interna a plantei deoarece principalul ei compus (numit protoanemonina) este un iritant sever.

Adauga un comentariu