Boli si tratamente

5 boli cauzate de contactul preungit cu azbestul

Publicat: 23 feb. 2012

Bolile legate de azbest sunt cauzate de inhalarea de praf de la fibrele de azbest. Desi de-a lungul vietii, multi oameni vor intra in contact cu aceasta fibra minerala – ca urmare a faptului ca locuiesc intr-un oras industrial, majoritatea cazurilor provin din medii profesionale.

Surse de azbest
Multe dintre produsele fabricate astazi nu contin azbest. Acele cateva produse care inca mai contin azbest ce poate fi inhalat, este obligatoriu sa fie etichetate in sensul acesta. In orice caz, pana in anii ’70, multe din materialele de constructii folosite acasa contineau azbest. Produsele cunoscute care puteau contine azbest in trecut, si conditiile in care acestea puteu emana fibre includ:

– Tevile de abur, boilerele, si furnalele izolate cu o manta de azbest sau banda de hartie de azbest. Aceste materiale, puteau emana fibre de azbest, daca erau deteriorate, reparate sau indepartate necorespunzator.

– Placile de pardoseala elastica (vinil azbest, asfalt, si cauciuc), captuseala invelisuli de vinil si adezivii folositi la montarea placilor. Slefuirea placilor putea emana fibre. La fel ca si slefuirea sau razuirea podelei in timpul demontarii.

– Stratul de ciment, cartonul de azbest, si hartia folosite ca izolatie in jurul furnalelor si a cosurilor. Repararea sau demontarea instalatiilor putea emana fibre de azbest. La fel ca si taierea, sfasierea, slefuirea, gaurirea sau debitarea izolatiei.

– Izolatia fonica sau materialele decorative pulverizate pe pereti si tavane. Materialele desprinse, faramitate sau afectate de inundatie puteau emana fibre. La fel si slefuirea, gaurirea si faramitarea lor.

– Carpirea si compusii de imbinare pentru pereti si tavane, si vopselurile texturate. Slefuirea, razuirea sau gaurirea acestor suprafete putea emana fibre de azbest.

– De asemenea multe dintre produsele de uz casnic vechi cum ar fi manusile rezistente la foc, acoperisul sobelor, fiarele de calcat si uscatoarele de par.

– Placutele de frana, discul de ambreiaj, si garniturile automobilelor.

In locuinte, azbestul se intalneste in:

– Unele acoperisuri si tigle sunt facute din azbociment.

– Casele construite intre 1930-1950 pot avea azbest ca izolatie.

– Vopseaua texturata si compusii de reparatie folositi la imbinarile peretilor si tavanelor. Folosirea lor a fost interzisa in 1977.

– Cenusa artificiala pentru semineele pe gaz poate contine azbest.

– Peretii si pardoselile din jurul sobelor pot fi protejate cu hartie de azbest, carton de azbest, sau placi de azbociment.

– Azbestul poate fi gasit in unele pardoseli de linoleum, pe spatele placilor de linoleum si in adeziv.

– Tevile de abur sau de apa calda din casele vechi pot fi imbracate intr-o manta de azbest.

– Cuptoarele cu petrol sau carbune si garniturile usilor pot avea izolatie de azbest.

Boli cauzate de inhalarea azbestului

1. Mezoteliom
Mezoteliomul este un tip de cancer care afecteaza in principal mucoasa exterioara a plamanilor (numit pleura), desi poate aparea, de asemenea, alta parte a corpului, cum ar fi peritoneu, care este mucoasa din cavitatea abdominala. Boala poate sa apara chiar si la o expunere foarte scurta.

In cazul mezoteliomului, pacientii sufera de lipsa de aer, pierderea in greutate, oboseala, dureri de piept si spate si icter (ingalbenirea ochilor si a pielii), atunci cand este asociata cu plamanii si, de asemenea, umflarea abdomenului atunci cand afecteaza peritoneu. In unele cazuri, simptomele pot sa apara pana la 50 de ani de la expunere.

Diagnosticul se pune in urma unei radiografii sau tomografii computerizate, iar uneori este necesara chiar si o biopsie. Este cea mai grava boala legata de azbest si deocamdata nu exista un tratament.

2. Cancerul pulmonar
Spre deosebire mezaliom, cancerul pulmonar are mai multe cauze. Cea mai frecventa este fumatul, dar expunerea la cantitati mari de azbest poate fi o alta cauza. Simptomelor de cancer pulmonar includ dificultati de respiratie, infectii cronice, tuse cu sange, durere si pierderea in greutate. Tratamentele sunt disponibile sub forma de chimioterapie, radioterapie si chirurgie.

3. Azbestoza
Azbestoza este o fibroza pulmonara, clasic fiind definita ca  o afectiune declansata de expunerea la azbest. Simptomele includ dificultati de respiratie, tuse cronica, oboseala. Azbestoza este o boala progresiva, care duce la dezvoltarea unui handicap respirator.

4. Ingrosarea pleurei
Aceasta este o conditie legate de azbest; ingrosarea peretelui pulmonar se datoreaza unor cicatrici cauzate de fibre de azbest. De obicei, nu pune viata in pericol, dar poate duce la nvaliditate respiratorie semnificativa. Adesea, ingrosarea pleurala poate fi un semn de risc crescut de a dezvolta o boala de azbest mai grava, in viitor.

5. Placi pleurale
Acestea sunt mici zone de  fibroza sau cicatrici pe tesutul pulmonar cauzate de expunerea pe termen lung la azbest. Boala in sine este, de obicei, benigna, dar studiile arata ca aproximativ una din sapte persoane afectate de placi pleurale vor dezvolta un mezoteliom, forma agresiva a cancerului pulmonar.loading...

Adauga un comentariu