Magazin

5 criterii de ales o centrală pe lemne

Publicat: 23 mai 2022

În ziua de astăzi, alegerea unei centrale termice pe lemne drept sursă de căldură reprezintă o opțiune foarte des întâlnită, mai ales pentru locuințele din mediul rural și a celor din suburbie. Evident, există numeroase avantaje care o recomandă, iar principalul ar fi sursa de combustibil. Lemnul, brichetele, peleții și chiar cărbunii reprezintă câteva dintre sursele de materie folosită.

Cu toate acestea, există și alți factori care fac ca centralele pe mene să fie o alegere populară în rândul oamenilor. Costul combustibililor, îndeosebi, este mult mai mic decât cel al electricității sau al gazului. De asemenea, chiar dacă, în general, centralele pe lemne sunt puțin mai scumpe ca preț, investiția se amortizează în timp ajungând, în cele din urmă, să fie mult mai rentabile.

Iată 5 criterii pe care să le iei în considerare când alegi o centrală pe lemne.

1.     Mecanismul de funcționare

Există două tipuri de centrale pe lemne care diferă în funcție de mecanismul de funcționare: centrale cu ardere clasică și centrale cu gazeificare. Diferențele principale între cele două constau în randamentul pe care îl au în urma arderii.

Centralele cu gazeificare sunt mult mai puternice și dau mai multă căldură, deși au un cost mult mai mare. Cu toate acestea, spre deosebire de centralele cu ardere clasică, trebuie să folosești un anumit tip de lemn. Acesta trebuie să fie uscat și să ardă lent, mocnit.

2.     Dimensiunile optime

Important este să alegi o centrală pe lemne îndeajuns de mare încât să fie capabilă să încălzească întreaga locuință sau, cel puțin, camerele în care ai instalat caloriferele. De aceea, alege o centrală pe lemne care să aibă un cazan îndeajuns de mare.

Dimensiunea va permite arderea simultană a unei cantități de lemne suficient de mare încât să acopere necesitățile termice ale locuinței tale. Există  foarte multe tipuri de centrale pe lemne, deci sigur vei găsi ce-ți trebuie astfel încât să respecte dimensiunile dorite.

3.     Temperatura dorită

De asemenea, trebuie să iei în considerare și temperatura pe care dorești să o menții într-o încăpere, fie că vrei să fie pe parcursul întregii zile, fie doar pe parcursul nopții. Astfel, dacă dorești să menții o temperatură ridicată, este necesar să alegi un cazan cu putere mai mare.

Pentru pentru a încălzi 1 m3 de aer este nevoie de o putere termică ce variază între valorile de 40 și 60 W. Bineînțeles, trebuie să iei în calcul și izolarea imobilului respectiv, precum și dimensiunile aferente camerelor.

4.     Aprovizionarea cu lemne

O altă variabilă care trebuie luată în calcul este aprovizionarea cu lemne. Astfel, trebuie să te asiguri că dispui de o sursă constantă de lemne. Din acest punct de vedere, nu trebuie să îți faci griji, deoarece se comercializează lemne în orice oraș.

Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare ideea de amenajare a unui spațiu special de depozitare. Acesta trebuie să fie închis, ferit de umezeală, pentru ca lemnele să rămână uscate și să ardă mult mai ușor, cu  randament crescut.

5.     Întreținere periodică

Bineînțeles, și centralele pe lemne pot prezenta probleme și defecțiuni tehnice. Majoritatea problemelor fac referire la cazanele de ardere și sunt cauzate de combustibil, deci de lemn. Important este să folosești lemne nu doar în cantitatea potrivită, dar și de calitate.

Chiar dacă arderea nu lasă în urmă o cantitate mare de cenușă, este important să o cureți periodic și să te asiguri că nu rămân reziduuri de altă natură. Centrala pe lemne funcționează la capacitate maximă și optim abia atunci când este încărcată complet, dar fără a exagera.

Pentru a evita situațiile neplăcute și accidentele periculoase, este necesar să apelezi la un personal avizat care să-ți instaleze și pună în funcțiune centrala cu lemne. Evident, va trebuie să plătești pentru aceste servicii, dar siguranța primează în orice situație. Când vine vorba de astfel de instalații, nu este cazul să faci economie, deoarece este vorba de un aspect vital.

Dacă dorești să cumperi o centrală pe lemne rezistentă, la un preț accesibil, cu putere de ardere în conformitate cu nevoile tale, Stropuva îți vine în ajutor. Pe lângă faptul că beneficiezi de transport gratuit, ai garanție de 2 ani și reprezintă unul dintre principalii importatori oficiali, Stropuva a dezvoltat și patentat primul cazan din lume cu ardere de tip lumânare.

 
Comentarii
Adauga un comentariu