Secretele istoriei

5 curiozitati despre viata si salariul din Legiunea Straina

Publicat: 16 mart. 2018

Mii de oameni se prezinta an de an la selectiile de la Aubagne, sud-estul Frantei, pentru a-si incerca norocul in Legiunea straina, unitate de elita a armatei franceze. Desi salariul nu este unul foarte mare, cariera de legionar ii atrage pe cei bantuiti de trecut, dar si pe cei cu pofta nebuna de aventura.

Interesul pentru legiunea le-a atras atentia celor de la Business Insider, care prezinta, in editie electronica, cinci lucruri extrem de interesante despre viata in Legiunea Straina.

1. Membrii Legiunii straine sunt incurajati sa „lupte pana la moarte“. Renuntarea la lupta nu este permisa.

Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta Batalia de la Camaron, desfasurata pe 30 aprilie 1863, cand doar 65 de membri ai Legiunii straine au reusit sa reziste mai mult de o zi in fata unui asalt al aproximativ 3.000 de militari mexicani. In ciuda inferioritatii numerice, capitanul Jean Danjou a refuzat sa se predea, preferand sa lupte pana la moarte si provocand pierderi uriase armatei mexicane.

Cinci legionari au supravietuit acelei batalii, in timp ce armata mexicana ar fi pierdut, potrivit diverselor surse, intre 500 si 800 de militari. Membrii Legiunii s-au retras de pe campul de lupta cu armele si cu trupul comandantului lor. Vazand numai cinci legionari in viata, comandantul mexican Francisco de Paula Milan ar fi spus: „Cum, numai ei au ramas? Acestia nu sunt soldati, ci diavoli!“, scrie James W. Ryan. Spiritul de la Camaron este prezent si acum in Legiunea straina.

2. Legionarii raniti primesc in mod automat cetatenia franceza

Legionarii provenind din 138 de tari pot aplica, dupa trei ani onorabili de serviciu, pentru obtinerea cetateniei Frantei.

Exista insa si o cale mai rapida de a obtine cetatenia franceza. Potrivit unui ordin guvernamental din 1999, cei raniti pe campul de lupta pot deveni „francezi prin sangele varsat“, noteaza adevarul.ro.

3. Peste 35.000 de straini au fost ucisi in cadrul misiunilor desfasurate de Legiune

Sacrificiul fara sens a devenit o virtute in Legiunea straina, scrie Vanity Fair, potrivit Business Insider. „Timpul nu este important. Suntem praf de stele. Nu insemnam nimic. Fie ca vom muri la 15 ani, fie la 79, chiar nu conteaza. Asa ca lua-le-ar naiba de ingrijorari legate de razboi“, spune William Langeweische, un vechi legionar.

4. Initial, Legiunea straina primea pe oricine, inclusiv pe cei certati cu legea. In prezent, procesul de recrutare este mai selectiv

Inca de la infiintarea sa, in 1831,Legiunea strainaa reprezentat un loc de salvare pentru multi dintre cei bantuiti de trecut. Barbati cu antecendente penale, afaceri dubioase sau dezertori erau acceptati fara intrebari in randurile Legiunii. Ei renuntau astfel la trecut si incepeau o viata noua.Legiunea accepta si astazi persoane cu un trecut dubios, dar nu la fel de usor ca pe vremuri. Noii recruti trebuie sa treaca in special cu brio o serie de teste fizice, de inteligenta si psihologice, chiar daca nu au niciun fel de pregatire. Ulterior, ei sunt testati in privinta motivatiei, in scopul eliminarii celor care nu vor cu adevarat sa faca parte din legiune.

5. Plata unui legionar este mai mica in comparatie cu cea a unui membru al Marinei Militare americane

Anual, mii de persoane se prezintain centrul de la Aubagne, in sud-estul Frantei, pentru a-si incerca norocul in Legiunea straina, desi nu li se promite „gradina cu trandafiri“, relateaza Business Insider.

Potrivit publicatiei citate, plata unui legionar porneste de la 1450 de dolari pe luna pentru cel putin primii doi ani. In comparatie,un militar cu cel mai mic rang in cadrul armatei americane este remunerat la inceput cu 1.546 de dolari lunar si poate ajunge la 1.733 de dolari dupa primele sase luni.loading...

Adauga un comentariu