Arheologie

5 descoperiri surprinzatoare ale anului 2015

Publicat: 19 ian. 2016

Anul 2015 a fost unul cu adevarat norocos pentru istorici si arheologi. Potrivit listverse.com, cele mai importante cinci descoperiri din ultimele 12 luni sunt:

5. O noua specie de dinozaur, descoperita in Alaska

Mult timp, s-a crezut ca dinozaurii au trait numai in jungle sau in zonele tropicale si, de aceea, in momentul in care s-au gasit fosilele unei noi specii de dinozauri in Alaska, paleontologii au avut un soc.

Descoperirea a fost facuta in septembrie 2015 in Colville River, in nordul tarii, intr-o formatiune geologica. Specialistii au dezvaluit ca hadrosaurul, cum se numeste specia descoperita, era ierbivor, traia in grupuri si avea adaptarile necesare pentru a supravietui lunilor reci si intunecate de iarna.

Hadrosaurul crestea pana la 9 metri si avea sute de dinti cu ajutorul carora putea mesteca plantele care putea fi gasite cu dificultate. Lucrarile la situl de excavatie sunt inca in desfasurare, in ciuda conditiilor meteo nefavorabile si a faptului ca accesul in zona este aproape imposibil.

4. Cel mai vechi si mai mare manuscris egiptean din piele

Manuscrisele antice, in special cele pe piele, sunt extrem de rare, iar in momentul in care a fost descoperit cel mai vechi si mai mare manuscris de acest fel in septembrie 2015, arheologii au fost in extaz. Dupa mai mult de 70 de ani din momentul in care a fost „pierdut” la Muzeul de Egiptologie din Cairo, a fost redescoperit de Wael Sherbiny.

Vezi si Asezare romana descoperita in Londra

Manuscrisul, vechi de 4000 de ani, masoara aproximativ 2,5 metri si dupa cate se pare, a fost achizitionat de Institutul Francez pentru Arheologie Orientala de la un vanzator de antichitati. Francezii l-au donat Muzeului din Cairo inaintea de cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar ulterior s-a pierdut si a cazut in uitare.

Manuscrisele de piele sunt rare pentru ca s-au dezintegrat din cauza conditiilor meteo din desert, dar in mod surprinzator, acesta se afla intr-o stare exceptionala.

3. Anticul oras „biblic”, descoperit in Iordania

Fiecare descoperire arheologica legata de textele biblice atrage numeroase controverse, iar aceasta nu face exceptie. In toamna anului 2015, sub colina Tall el-Hammam in regiunea Kikkar din Iordania, o echipa de arheologi americani descopereau ruinele unui oras bogat si impunator din Epoca de Bronz. Profesorul Steven Collins, cel care a coordonat sapaturile, a afirmat ca Tall el-Hammam ar putea fi Sodoma, potrivindu-se cu descrierea orasului, asa cum apare in biblie.

Sodoma si Gomora sunt mentionate nu doar in Biblie, ci si in Tora si in Coran, de aceea descoperirea ar fi una majora. Potrivit Cartii Genezei, Sodoma era un oras situat pe malurile fertile ale raului Iordan, la nord de Marea Moarta, fiind cel mai influent stat din regiune la acel moment. Cetatea a fost distrusa de Dumnezeu din cauza comportamentului locuitorilor.

Vezi si Doua statui gigantice, descoperite in mijlocul desertului

Descoperirea a starnit numeroase polemici printre arheologi, care sunt de parere ca dovezile nu sunt foarte relevante si nici suficiente. Totusi, sapaturile nu sunt intr-un stadiu avansat, iar concluziile vor putea fi formulate mai tarziu.

2. „Cel mai vechi” laborator de chimie la Universitatea din Virginia

Istoria laboratoarelor de chimie este una obscura si nu exista foarte multe informatii despre inceputurile acestora. Totusi, lumea a fost atrasa de subiect in momentul in care in luna octombrie a anului trecut s-a descoperit un laborator de chimie ascuns la Universitatea din Virginia.

Potrivit comunicatului de presa emis de institutia de invatamant, camera, situata la unul din etajele inferioare, a fost sigilata in 1850. De atunci, a reusit sa „supravietuiasca” unui incendiu care a distrus aproape integral cladirea si unei renovari majore in 1970, cel mai probabil datorita faptului ca oamenii nu stiau de existenta acesteia.

Cu adevarat intrigant este faptul ca laboratorul este asociat cu presedintele Statelor Unite ale Americii, Thomas Jefferson. Despre Jefferson, fondator al universitatii, se crede ca a proiectat laboratorul in colaborare cu primul profesor de istorie naturala al institutiei, John Emmet.

Dupa ce renovarile se vor finaliza, laboratorul va fi deschis publicului larg pentru vizitare.

1. Dinti umani fosilizati, descoperiti in China

Potrivit teoriei stiintifice conventionale, omul, asa cum il stim astazi, isi are originile in Africa acum 200.000 de ani, a inceput sa migreze acum 60.000 de ani si a ajuns in Asia de Sud acum aproximativ 45.000 de ani. Totusi, descoperirile recente combat nu doar aceasta teorie, ci intreaga cronologie a migratiei umane.

In timpul unor excavari din provincia chineza Hunan, s-au descoperit 47 de dinti umani fosilizati. Potrivit analizelor ulterioare, dintii proveneau de la Homo sapiens si indicau faptul ca predecesorii nostri au fost prezenti in Sudul Asiei de acum 80.000 – 120.000 de ani, cu 20.000 de ani mai devreme decat s-a crezut anterior si cu 70.000 de ani inainte de a ajunge in Europa.

O alta concluzie la care s-a ajuns este ca au existat mai multe valuri de migratie ale Homo sapiens, nu doar unul singur. Paleoantropologul Maria Martinon-Torres de la University College London, care a condus studiul alaturi de Wu Liu si Xiu-jie Wu de la Academia Chineza de Stiinte, a afirmat ca cercetarile nu se vor opri aici, fiind necesare numeroase studii pentru a intelege misterele speciei umane.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit