Sfatul medicului

5 factori de risc pentru cancerul de col uterin

Publicat: 24 nov. 2015
7

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar la femeile care au fost anterior infectate cu virusul papiloma uman (HPV). HPV este de fapt numele unui grup de virusuri si nu a unui singur virus. Exista peste 100 de tipuri diferite.

HPV se raspandeste in timpul actului sexual si se considera ca fiind frecvent intalnit. Se estimeaza ca 1 din 3 femei va contracta o infectie cu HPV in doi ani de la inceperea unei vieti sexuale regulate. Anumite tipuri de HPV nu determina simptome depistabile, iar infectia va trece fara a necesita tratament.

Analiza care iti spune daca virusul HPV a produs leziuni la nivelul colului uterin si cat sunt de grave

Factori de risc pentru cancerul de col uterin

1. Neoplazia cervicala intraepiteliala
De regula, cancerul de col uterin se dezvolta in mai multi ani. Inainte de dezvoltarea cancerului, celulele colului uterin arata deseori schimbari, cunoscute ca neoplazia cervicala intraepiteliala (CIN).

CIN este o afectiune pre-canceroasa. Afectiunile pre-canceroase nu implica un risc imediat pentru sanatate, insa in viitor acestea se pot dezvolta in cancer complet avansat. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care au CIN nu dezvolta cancer de col uterin.

Semne precoce ale cancerului de col uterin

2. Fumatul
Femeile care fumeaza prezinta un risc de doua ori mai mare de a face cancer de col uterin in comparatie cu cele nefumatoare; acest lucru se poate datora efectelor daunatoare ale substantelor chimice din tutun asupra celulelor colului uterin.

3. Sistemul imunitar slabit
Acesta poate fi rezultatul folosirii unor anumite medicamente, cum ar fi medicamentele imuno-supresoare, care sunt folosite pentru a impiedica respingerea organelor donate, sau ca rezultat al unei afectiuni precum HIV/SIDA.

4. Contraceptivele
Folosirea pilulelor contraceptive cu administrare orala timp de mai mult de cinci ani – se considera ca femeile care folosesc astfel de pilule prezinta un risc de doua ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin in comparatie cu cele care nu folosesc astfel de pilule.

5. Numarul de sarcini
Riscul este cu atat mai mare cu cat aveti mai multi copii. Femeile care au doi copii prezinta risc de doua ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin spre deosebire de femeile care nu au deloc copii. Motivul pentru legatura dintre cancerul de col uterin si nastere este neclar. O teorie arata ca modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii ar putea face colul uterin mult mai vulnerabil la efectele HPV.

Adauga un comentariu