Local

5 gradinite, 3,2 milioane euro finantare nerambursabila, 475 de zambete – FOTO

Publicat: 12 iun. 2019
1

Inscrierea la gradinita pentru anul scolar 2019-2020 tocmai s-a finalizat, dar parintii mai au de luptat cu emotiile pana saptamana viitoare pentru a afla daca “boboceii” lor au prins un loc la masutele colorate.
 Infrastructura educationala este esentiala pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, pentru educatia acestora, in vederea  construirii si dezvoltarii de abilitati sociale si a capacitatii de integrare sociala, dar insuficienta spatiilor de desfasurare a activitatilor de invatamant prescolar nu mai e o noutate.
In spiritul intelegerii acestui fenomen, investitiile prevazute in cadrul Programului Operational Regional (Regio) 2014-2020, au permis autoritatilor locale din Romania sa depuna proiecte pentru constructia/reabilitarea/modernizarea/extinderea/echiparea infrastructurii pentru educatia timpurie  – educationale anteprescolare si prescolara (crese si gradinite).
Cinci proiecte in valoare de 3,2 milioane euro, care vizeaza constructia sau extinderea unor gradinite in care vor invata 475 de copii, vor beneficia de finantare prin Regio-Programul Operational Regional 2014-2020,. Contractele de finantare au fost semnate astazi, 12 iunie, la sediul ADR Nord-Est din Piatra Neamt, intre Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est si primarii din Stanisesti (Bacau), Vicovu de Sus (Suceava), Targu Frumos (Iasi) si Barlad (Vaslui), initiatori ai proiectelor, dupa cum urmeaza:

Comuna Stanisesti, prin Dl Primar Teodor-Bogdan Popa, pentru 2 proiecte de CONSTRUIRE GRADINITA.
Pentru a se putea acoperi necesarul de spatii educationale pentru copiii de varsta prescolara, Comuna Stanisesti a initiat proiecte care prevad construirea doua gradinite, una in localitatea Slobozia, si una in Slobozia Noua, fiecare avand o capacitate de 52 de locuri.
Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 726.757 Euro.  

Orasul Vicovu de Sus, prin Dl Primar Gheorghe Schipor, pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT IN LOCALITATEA BIVOLARIA
Proiectul propune construirea unei gradinite cu program prelungit, care sa asigure spatiul educational necesar pentru 60 de copii, dar si Asigurarea unei baze logistice de resurse materiale si didactice, adecvate practicarii unui proces instructiv-educativ de calitate.
Valoarea finantarii nerambursabile este de 452.110 Euro.  

Orasul Targu Frumos, prin Dl Primar Ionel Vatamanu, pentru proiectul REABILITARE, MODERNIZARE SI EXTINDERE GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 1.
Proiectul prevede imbunatatirea starii infrastructurii aferente Gradinitei cu program prelungit nr. 1 prin lucrari de reabilitare si modernizare,  cresterea nivelului de dotare a unitatii de invatamant cu sisteme informatice si didactice moderne,  dar si extinderea cladirii cu noi spatii, astfel incat sa poata gazdui 191 de copii.  
Valoarea finantarii nerambursabile este de 1.113.528 Euro.  

Municipiul Barlad, prin Dl Primar Dumitru Boros, pentru proiectul MODERNIZAREA, EXTINDEREA SI DOTAREA GRADINITEI CU PROGRAM PRELUNGIT NR 8.
Proiectul presupune extinderea si refunctionalizarea spatiului existent in vederea adecvarii dimensiunii salilor la cerintele minime de cubaj de aer, dezvoltarea si actualizarea bazei logistice educationale, ca suport pentru desfasurarea unui proces educativ atractiv, asigurarea unei performante energetice superioare prin izolarea termica a cladirii, instalarea unui sistem de panouri solare, reabilitarea instalatiilor electrice, de incalzire si sanitare, dar si amenajarea exterioara a perimetrului gradinitei: loc de joaca si  alei pietonale.

Valoarea finantarii nerambursabile este de 902.155 Euro.  

“Ma bucur mult cand vad panourile REGIO, acolo unde este cea mai mare nevoie de investitii. Iar in educatie, fara dubiu, trebuie sa investim, atat in asigurarea infrastructurii, cat si in schimbarea paradigmei si stimularea creativitatii. Proiectele pentru care am semnat azi contracte de finantare vor avea un impact semnificativ asupra comunitatilor in care se implementeaza. Avem obligatia sa oferim copiilor dreptul la viitor, iar aceste investitii sunt doar cativa pasi timizi, dar necesari pentru asta. Munca noastra, a ADR Nord-Est, va trece dincolo de asta, spre incurajarea proceselor educationale moderne” declara Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est. 

Comentarii
Adauga un comentariu