Sfatul medicului

5 greseli alimentare care trebuie evitate in post pentru a nu te imbolnavi

Publicat: 26 nov. 2015
7

Postul poate duce la ingrasare si chiar te poate imbolnavi, daca nu stii sa te hranesti corect, avertizeaza nutritionistii. In perioada postului, organismul este supus la grea incercare, mai cu seama daca nu se respecta un principiu de baza al nutritiei: o alimentatie diversificata si echilibrata, noteaza Adevarul.ro.  Iata cele mai mari greseli de nutritie pe care le facem in post, potrivit nutritionstului Marius Calinici:

1. Postul presupune renuntarea la carne si la grasimi de origine animala, adica la acele alimente care genereaza senzatia de satietate. „Drept urmare, pentru a ne potoli foamea, vom avea tendinta de a consuma cantitati mai mari din alimentele permise, ceea ce duce la ingrasare”, explica medicul.

2. Utilizarea preparatelor industrializate etichetate drept alimente de post (pate de post, salam de post, brânza de post si altele). „Acestea sunt un ingrozitor amestec de produse sintetice. Cele mai sanatoase alimente de post sunt cele pregatite in casa, in care stii ce ai bagat”, spune specialistul in nutritie.

De ce nu ai slabit chiar daca ai tinut post? 6 greseli posibile

3. Utilizarea margarinei ca inlocuitor pentru unt, margarina fiind considerata – spune Marius Calinici – de catre majoritatea nutritionistilor – nesanatoasa, fiind sursa de grasimi vegetale saturate.

4. Cantitatea mare de carbohidrati (paine, paste fainoase, dulciuri de post si altele) consumata, de regula, in aceasta perioada imbogateste mult ratia calorica. De asemenea, tot acum se folosesc in exces si samburii, cu efect tot in adaugarea unei valori calorice si, mai departe, in cresterea in greutate.

5. Postul nu este cura de slabire. „Persoanele care reduc ratia in aceasta perioada, dupa incetarea postului pun inapoi tot ce au dat jos si ceva in plus!”, avertizeaza nutritionistul. „Postul se tine daca ai credinta. Daca nu, e doar o manifestare superficiala, care nu ajuta la nimic”, incheie medicul.

sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu