Educatie intima

5 lucruri care ucid spermatozoizii

Publicat: 23 dec. 2010

Atunci cand se doreste conceperea unui copil, medicii specialisti recomanda ambilor parteneri sa faca o detoxifiere completa a organismului. Exista anumite obiceiuri care, intr-adevar, duc la scaderea calitatii spermatozoizilor. Iata-le pe cele mai frecvente.

1. Tigarile si alcoolul
Nicotina, spre exemplu, este o substanta care degradeaza si chiar ucide lent celulele spermatice. Totusi, in cazul in care nicotina nu ucide spermatozoizii, poate provoca intervenirea unor mutatii. De asemenea, consumul exagerat de alcool pe termen lung poate duce la reducerea cantitatii de spermatozoizi si implicit gradul de fertilitate chiar si cu 50%. Alcoolul poate scadea numarul de spermatozoizi si creste productia de sperma anormala, ceea ce ar duce la diverse mutatii.

2.Lipsa de nutrienti
O alimentatie nesanatoasa, din care lipseste in special zincul si acidul folic, provoaca reducerea apetitului sexual, degradarea functionalitatii organelor sexuale, dar si a calitatii spermatozoizilor. Mai mult decat atat, lipsa zincului din organism poate sa duca la infertilitate.

Un studiu realizat in Olanda a demonstrat ca suplimentele de zinc si acid folic pot creste cu pana la 74% numarul de spermatozoizi chiar si in cazul barbatilor suspecti de infertilitate.

3. Caldura excesiva
Baile fierbinti, utilizarea laptopului pe picioare, sederea pe un calorifer sau un obiect foarte cald pot cauza probleme de fertilitate. Calitatea spermatozoizilor poate fi influentata puternic de orice sursa de caldura, chiar daca aceasta nu este cu mult mai ridicata decat temperatura normala a corpului. Celulele spermatogenice sunt foarte sensibile la caldura, de aceea temperatura din scrot se mentine cu un grad mai mica decat in restul corpului.

De exemplu, laptopurile, in timpul functionarii, pot atinge temperaturi de pana la 70 grade Celsius, lucru care dauneaza puternic procesului de spermatogeneza. Asadar cu cat sunt pozitionate mai aproape de zona organelor genitale, cu atat mai mult creste riscul de infertilitate.

4. Substantele toxice
Barbatii care lucreaza in medii toxice sau sunt periodic aflati in preajma unor astfel de substante, se pot confrunta cu o calitate foarte slaba a spermatozoizilor. Aceste substante nu doar ca deterioreaza calitatii spermatozoizilor, dar impiedica producerea normala a acestora.

5. Razele X si medicamentele hormonale
Daca urmezi un tratament medicamentos pe baza de hormoni sau esti supus unor radiografii (raze X), spermatozoizii vor fi afectati intr-un mod negativ. Evident, daca este vorba de o singura radiatie, efectul nu este unul puternic, insa expunerea repetata poate avea consecinte grave.

Citeste si:

Obezitatea, dusmanul spermatozoizilor

Pana sexuala la barbati

Metode pentru marirea penisului

Sangele in sperma, semn de cancer de prostata

 loading...

Adauga un comentariu