Boli si tratamente

5 lucruri despre scleroza laterala amiotrofica mai putin cunoscute

Publicat: 03 feb. 2015

Scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig este o boala de cauza necunoscuta care afecteaza nervii responsabili cu miscarea, fiind boala neuronilor motori – celule nervoase ce pornesc de la creier la maduva spinarii si de la maduva la nervii periferici controland miscarile.

Temenul „amiotrofica” se refera la pierderea masei musculare, un semn cardinal al bolii, „laterala” indicand zona afectata a maduvei spinarii. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre scleroza laterala amiotrofica (SLA):

1. SLA poate afecta atat corpul, cat si mintea
Boala ataca celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara, ceea ce, in timp, face miscarea mainilor, picioarelor si a muschilor fetei extrem de dificila. Boala nu altereaza capacitatea senzitiva, gandirea, muschiul cardiac sau muschii netezi ai sistemului digestiv, vezicii si altor organe interne. Chiar daca, in mod normal, boala nu afecteaza inteligenta unei persoane, mai mult studii recente arata ca unele persoane cu SLA ar putea suferi de depresie sau prezinta deficiente de memorie sau in procesul de luare al deciziilor, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Tot ce trebuie sa stii despre scleroza laterala amiotrofica, boala pentru care toate personalitatile lumii isi toarna gheata in cap

2. SLA nu este neaparat o boala ereditara
Aproximativ 5-10% din cazurile de scleroza laterala amiotrofica sunt ereditare, dar 90% dintre pacientii adulti care sufera de aceasta afectiune nu au antecedente familiale, potrivit Asociatiei pentru SLA. Sunt necesare studii suplimentare referitoare la factorii de risc, dar este cunoscut faptul ca veteranii militari, in special cei care au fost pe front in timpul Razboiului din Golf, au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta boala.

3. SLA este mai frecventa la barbati si la rasa alba
Aproximativ 5600 de cazuri noi de SLA sunt diagnosticate anual. Afectiunea este cu 20% mai comuna in cazul barbatilor si 93% dintre pacienti sunt caucazieni. Cele mai multe cazuri apar la persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 69 de ani, dar exista si cazuri in care persoane tinere sufera de SLA.

4. Simptomele SLA nu apar brusc
Persoanele care sufera de SLA nu se trezesc brusc cu incapacitatea de a-si misca o mana sau un picior. Simptomele pot fi atat de subtile, incat de cele mai multe ori trec neobservate. Semnele precoce ale bolii includ crampele, durerile musculare, spasme si dificultati de mestecat sau inghitit. Dupa ce boala afecteaza complet organismul, pacientii isi pierd functiile vitale, precum respiratia si capacitatea de a inghiti. Cei mai mult oameni traiesc intre 2-5 ani de la instalarea simptomelor, cauza de deces a majoritatii fiind insuficienta respiratorie.

5. Persoanele afectate de SLA pot trai mai mult
Desi nu exista niciun leac pentru SLA, studiile clinice arata ca un medicament numit Riluzole ar putea ajuta pacientii care se chinuie cu boala, prelungind viata acestora cu 7 luni. Medicamentul are anumite limitari si nu poate repara daunele produse asupra neuronilor motori.

Lumea medicala cunoaste insa un fenomen greu de explicat: este vorba de Stephen Hawking, celebrul fizician si cercetator britanic nascut la data de 8 ianuarie 1942 la Oxford, Anglia. El a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica la varsta de 21 de ani. In prezent fizicianul are 74 de ani si chiar daca este paralizat, acesta continua sa comunice prin intermediul unui computer sofisticat, care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari.

Sursa: Health.comloading...

Adauga un comentariu