Diete si regimuri

5 mituri despre excesul de greutate

Publicat: 17 dec. 2010

Un surplus de kilograme nu este deloc benefic pentru sanatate. Excesul de greutate poate creste riscul de cancer, boli de inima si alte afectiuni. Totusi, o greutatea mai mare decat cea ideala, nu reprezinta in toate situatiile un pericol pentru sanatate.


1. Un IMC mare, inseamna ca trebuie sa slabesti

Indicele de masa corporala sau IMC ar putea fi un punct de plecare pentru a determina daca sunteti sau nu in forma: acesta ia in considerare atat inaltimea cat si greutatea. Dar acesta nu poate fi un reper relevant. IMC nu ia in considerare conditia fizica sau structura oaselor si nu face diferenta dintre greutatea datorata musculatorii dezvoltate sau cea acumulata in urma consumului de produse tip fast-food. In concluzie, persoanele cu musculatura foarte dezvoltata, conform formulei IMC, pot fi incadrate in intervalul caracteristic persoanelor care sufera de obezitate.

2. Kilogramele in plus nu sunt intotdeauna o veste proasta
Unul dintre lucrurile paradoxale este ca intr-adevar, surplusul de greutate nu este neaparat rau pentru o persoana. Unele dintre concluziile surprinzatoare ale studiilor considera ca cei care au IMC cuprins in intervalul 25-30 ar putea supravietui mult mai bine unui atac de cord si interventiilor chirurgicale. Acest lucru este explicabil prin faptul ca oamenii au tendinta de a pierde in greutate dupa o operatie.
Un studiu a constatat ca oamenii supraponderali sunt mai putin predispusi de a muri de boli respiratorii, boli de ficat, Alzheimer sau numeroase alte cauze, coparativ cu cei cu greutate normala, din aceeasi categorie de varsta.

3. Pierderea in greutate este intotdeauna un lucru pozitiv, indiferent de modul in care se face.
Efectul yo-yo poate afecta inima, poate cauza calculi biliari si poate perturba metabolismul. Este mult mai sanatos sa se adopte o dieta echilibrata insotita de un program de exercitii, iar scaderea in greutate sa se realizeze in mod constant. Expertii recomanda, in general, sa se piarda un kilogram pe saptamana, si nu un numar mare de kilograme intr-un termen scurt. Anorexia si bulimia pot duce la aritmii cardiace si alte probleme grave din cauza dezechilibrelor electrolitice. Varsaturile repetate provocate pot afecta dentitia, inima si declansa tulburari gastrointestinale.

4. A fi slab inseamna a fi sanatos
Cu siguranta, oamenii care sunt slabi, arata mai bine, dar nu inseamna neaparat ca sunt mai sanatosi decat cei care au surplus de greutate, mai ales daca au tutunul ca si viciu. Persoanele relativ slabe pot avea chiar si ei depozite de grasime, la nivelul organelor interne, numita grasime viscerala. Cei care se incadreaza in aceasta categorie, au un risc crescut de boli de inima, diabet de tip 2 si cancer. Un studiu realizat in 2008 a constatat ca 1 din 4 persoane cu greutate normala a avut valoarea a cel putin doi factori metabolici in limite anormale (hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala sau nivel ridicat de zahar in sange).

5. A fi gras este intotdeauna un lucru rau
Grasimea nu este repartizata in mod egal. Noi cercetari au demonstrat ca, chiar daca doua persoane supraponderale au aceeasi greutate, una dintre ele ar putea fi mai sanatoasa decat cealalta. Grasimea din jurul taliei, de exemplu a fost asociata cu riscul ridicat de disfunctii erectile, diabet, Alzheimer. Unii oameni supraponderali tind sa acumuleze grasime la nivelul ficatului, iar acest lucru nu se intampla in cazul altora cu aceeasi greutate. Cercetatorii considera ca persoanele obeze cu depozite de grasime la nivelul ficatului pot dezvolta diabet. Greutatea in plus ar putea fi o problema pentru oricine, dar in mod clar este mai nociva pentru anumite persoane comparativ cu altele.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit