Stiri medicale

5 moduri in care am putea muri in viitor

Publicat: 14 sept. 2019

Viitorul ar putea sa ne rezerve moduri noi si inedite in care sa ne sfarsim vietile. Atunci cand ne gandim la viitor, avem tendinta, naturala, de a ne gandi la acele lucruri pozitive pe care ni le rezerva acesta. Odata cu dezvoltarea mediei si cu aparitia cartilor si filmelor post-apocaliptice, modul in care proiectam viitorul s-a schimbat. Din zona aceasta a proiectiilor intunecate, reporterii de la Futurism au compilat o lista de moduri in care viata oamenilor s-ar putea sfarsi in viitor.

1. Defectiuni ale costumelor spatiale

Oricat am vrea sa credem, din pacate, atunci cand vom parasi Terra, pericolele ne vor pandi la orice pas, dintre acestea, pericolul cel mai apropiat se va afla la doar cativa centimetri de noi: spatiul cosmic. Orice defectiune se poate dovedi fatala. Expunerea la conditiile din vidul spatial poate cauza distrugerea plamanilor si unul dintre cele mai orbile moduri prin care se poate muri: evaporarea lichidelor corporale datorita conditiilor de mediu.

Atunci cand un corp uman intra in contact cu vidul cosmic, problemele acestuia nu sunt legate de pierderea de caldura, deoarece acest fenomen poate avea loc doar in cazul in care corpul uman este in contact cu materie: aer, materiale textile etc, catre care sa trasfere energie (caldura). In spatiu, principala problema este reprezentata de catre lipsa presiunii atmosferice. Atunci cand trecem brusc la un mediu fara presiune atmosferica, exista pericolul ca plamanii sa ne fie sfasiati de catre expansiunea aerului daca nu expiram cat mai repede posibil aerul din plamani. In acest punct, pe langa plamanii sfasiati, ne aflam si in fata pericolului ca lichidele nostre corporale: sangele sau chiar lichidul din ochii nostri sa se transforme in gaze din cauza presiunii atmosferice care lipseste.

O singura persoana a trecut prin aceste chinuri: un angajat NASA care testa un costum spatial intr-o camera vidata. Acesta a explicat medicilor ca si-a simtit limba fierband inainte sa isi piarda cunostinta. Vestea „buna” in aceasta situatie este ca dupa 15 secunde ne  vom pierde cunostinta si dupa un minut vom fi deja trecuti in nefiinta.

2. Robotii sexuali ucigasi

Aceasta modalitate de a muri nu este atat de indepartata pe cat am crede, din contra, deja exista roboti sexuali care folosesc sisteme de inteligenta artificiala. Iar, in viitor, daca e sa ne bazam pe trendul actual al avansurilor tehnologice, acesti roboti vor deveni extrem de sofisticati. Acesta este punctul in care pericolul acestor masinarii se poate face cunoscut. Astfel, vorbim de posibilitatea spargerii programelor software de catre persoane rau-voitoare si programarea robotilor pentru a face rau anumitor persoane. De asemenea, exista si o alta perspectiva, mai indepartata, in care acesti roboti sa dezvolte o forma de constiinta si ca urmare a abuzurilor la care sunt supusi sa isi doreasca razbunarea fata de oameni.

3. Scoaterea din priza

Mai exact, aceasta posibilitate porneste de la previziunea ca, in viitor, puterea de calcul a computerelor si capacitatea noastra de a intereactiona cu ajutorul unor interfate specializate ne va permite sa petrecem timp intr-o simulare sau chiar, mai infricosator, generatiile viitoare sa fi realizat o simulare in care sa ne aflam noi, chiar in acest moment. In aceasta ultima situatie, Nick Bostrom, un autor care a scris un eseu numit „Traim intr-o simulare computerizata?”, explica ca eforturile de a ne elibera de aceasta simulare sunt fie inutile, fie vor duce la rezultate dezastruoase. Ne putem imagina, in aceste conditii, ca lumea noastra este un joc de „The Sims”, iar existenta noastra mereu in pericol din cauza plictiselii unui jucator.

4. Omorat de catre un mamut

Desi se afla intr-un viitor indepartat, o astfel de posibilitate are radacini adanci in evenimentele lumii noastre. Astfel, readucerea la viata a mamutilor este un proiect la care se lucreaza chiar in timp ce citesti acest articol. In 2015, o echipa de la Universitatea Harvard, condusa de catre George Church, inceput sa lucreze la readucerea la viata a mamutilor, reusind cartografierea codului genetic al acestor animale. Ulterior, ei au introdus secvente ale codului genetic al acestei specii in ADN-ul unui elefant asiatic, cea mai apropiata ruda in viata. De aceea, posibilitatea ca mamutii sa mai strabata Pamantul din nou, desi indepartata, nu este exclusa.Reu sita readucerii la viata a acestei specii, ar putea crea oportunitatea unui parc tematic cu animale care au disparut, dar pe care stiinta le-a recreeat si, dupa cum ne invata Hollywood, mereu se poate intampla ceva rau intr-un astfel de parc, inclusiv sa fii primul om omorat de un mamut, dupa mii de ani.

5. Asteroidul care a eradicat dinozaurii, partea a doua

In prezent, sansele ca un asteroid de marimea celui care a dus la extinctia dinozaurilor sunt infime, dar, odata cu trecerea timpului, sansele tind sa creasca. Un articol din jurnalul Geophysical Research Letters a analizat consecintele impactului unui asteroid asemanator celului care a dus la disparitia dinozaurilor si a ajuns la concluzia ca cele mai mari riscuri le ridica undele termice si de soc ale impactului. Vestea buna este ca este ca NASA si celelalte agentii spatiale deja lucreaza la metode prin care sa putem evita o astfel de tragedie, desi un scenariu ca in Armageddon (1998), cand NASA l-a trimis pe Bruce Willis sa foreze pe un asteroid in miscare, pare improbabil. sursa: descopera.ro
 loading...

Adauga un comentariu