Stiri medicale

5 obiceiuri frecvente care te pun in contact cu microbii

Publicat: 17 ian. 2011
7

Ne spalam des pe maini, punem mana la gura cand tusim si evitam sa stam aproape de cineva bolnav, si totusi, oricat de grijulii suntem, nu putem evita microbii. Iata 5 obiceiuri frecvente care ne expun microbilor:

1. Mancam fructe fara sa le spalam.
Nu ne referim aici la mere, struguri, piersici sau alte asemenea fructe, ci la fructele pe care trebuie sa le decojim inainte de a manca, precum citricele si bananele. Sa ne gandim la cati oameni au venit in contact cu astfel de fructe, incepand de la cultivator, transportator, magazioner, etc., pana cand banana sau portocala a ajuns in mana ta.

2. Atingem zilnic clantele usilor 
Colegul de apartament sau colegul de birou a racit. Incerci sa te protejezi cum stii mai bine – pastrezi distanta, te speli pe maini, iei o pastila preventiv…dar te-ai ocupat si de  clante? Aceste obiecte sunt atinse de zeci de persoane, de aceea trebuie dezinfectate frecvent.

 3. Purtatul pantofilor in casa
Multe studii au aratat ca pe talpile pantofilor se afla substante care ne pot imbolnavi: de la chimicale periculoase luate de pe strada pana la microbi si bacterii fecale luate din toaletele publice. Asadar, lasa-ti pantofii la usa daca vrei sa-ti imbunatatesti sanatatea! 

4. Iti atingi fata 
Cu totii o facem: un pic de scarpinat, un pic de frecat la nas… Insa, de fiecare data cand ne atingem fata (in special nasul, gura si ochi), le deschidem microbilor o portita. Incercati sa evitati mai ales frecarea la ochi.  

5. Paharul de apa din baie este bun prieten cu microbii 
Cand ai spalat ultima data paharul din baie cu care iti clatesti gura? Obiectele utilizate frecvent, uneori la comun, si asezate pe un blat sunt un teren propice pentru germeni. Spala aceste obiecte frecvent si nu le imprumuta! 

Adauga un comentariu