Magazin

5 pași esențiali în amenajarea unui studio foto

Publicat: 09 mai 2022

Orice pasionat de artă fotografică își dorește să aibă un spațiu dedicat pasiunii sale, unde să poată realiza efecte speciale și scheme de lumină complexe. Vă prezentăm în continuare cum poate fi organizată amenajarea unui studio foto, în condiții optime de timp, cheltuieli și efort.

Alegerea unui spațiu pentru amenajarea studioului

Primul lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere un amator de fotografie atunci când își dorește propriul studio este găsirea locului potrivit pentru amenajare. Se recomandă o încăpere largă și ușor accesibilă, cu toate utilitățile necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității.

Instalația electrică trebuie să fie nouă și să suporte sarcini mari, iar prizele să fie așezate pe toți pereții, la înălțimi potrivite. Prezența ferestrelor și posibilitatea de a le obtura cu draperii sau storuri sunt de asemenea importante.

Organizarea zonelor de lucru în studio

Un alt pas esențial în amenajarea unui studio foto îl reprezintă organizarea diferitelor zone de lucru. În acest sens este necesară împărțirea suprafeței utile a studiului în mai multe porțiuni, fiecare cu utilitatea ei: intrare, garderobă de fundaluri, dulapuri, banc de lucru, cameră de developare, insulă de lumină ș.a.

Determinarea zonelor de lucru depinde în mare măsură de tipul de fotografii pe care urmează să le realizeze fotograful în acel studio. De exemplu, în cazul fotografiilor de produs trebuie organizat un set-up special, care să permită concentrarea pe detalii, iar la pozele de portret sunt importante fundalurile originale și mixurile de lumini.

Achiziționarea echipamentelor foto

Cel mai important pas în amenajarea unui spațiu profesional pentru realizarea fotografiilor îl reprezintă achiziționarea unui echipament de studio potrivit, atât la nivel calitativ, cât și ca sortimente.

Este vorba despre camere foto din categoria premium, de exemplu aparate DSLR cu Full HD, cu ISO de valori înalte și senzori de imagine cu rezoluție 25MP. Aparatele și dispozitivele din dotarea studioului foto trebuie să asigure focalizarea imaginilor, stabilizarea acestora, succesiunea accelerată de cadre pentru poze în rafală sau setări pentru sincronizare lentă. 

Utilarea studioului cu sisteme de iluminat

Cel mai important aspect în realizarea unei fotografii este utilizarea celei mai potrivite lumini. De aceea trebuie să fie alese sisteme de iluminat speciale pentru fiecare tip de studio foto.

Pe lista cu lumini foto profesionale se află kituri de blițuri și seturi de accesorii pentru lumină continuă, modificatoare de lumină (softbox-uri reflectoare, snoot-uri, umbrele reflectorizante), lămpi de studio, filtre pentru lumini, filtre pentru culori, piese și accesorii pentru lămpi suplimentare ș.a.

Completarea dotărilor de studio cu accesorii foto 

Pentru activitatea într-un studio foto sunt necesare dispozitive și accesorii cu rol de suport, organizere, piese de rezervă. Cele mai importante dintre acestea sunt: trepiede și monopiede, triggere foto, carduri de memorie, acumulatori de rezervă.

Aceste obiecte asigură continuitatea lucrului în studio și ajută la păstrarea imaginilor fotografiate, pentru ca artistul fotograf să poată manevra volume mari de materiale vizuale, pe care să le preia, să le prelucreze și să le stocheze cu ușurință.

Urmarea acestor pași în amenajarea unui studio foto asigură organizarea în bune condiții a activității, pentru ca fotograful să poată realiza imagini de nivel profesionist.

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea poate fi descărcată de aici

 
Adauga un comentariu