Medicamente

5 pasi pentru a depista medicamentele contrafacute

Publicat: 24 ian. 2011

Statisticile arata ca intre 5 si 7 % dintre produsele farmaceutice existente pe piata sunt contrafacute, iar oamenii le cumpara fiind convinsi ca tratamentele sunt originale si vin direct din fabricile firmelor producatoare.

Pastilele impotriva impotentei sunt in topul pastilelor contrafacute, urmate de hormonii de crestere, pilulele de slabit, antibioticele, analgezicele, tratamentele pentru hipertensiune, diabet si somniferele. Efectele acestor pastile sunt periculoase, iar uneori pot pune in pericol sanatatea. Potrivit medicilor, sunt riscante atat substantele in sine, care pot fi toxice, cat si absenta sau excesul substantelor active care ar trebui sa salveze viata bolnavilor. 

O persoana obisnuita cu un medicament zi de zi, ar putea sa-si dea seama cand are de-a face cu un produs contrafacut, analizand forma, culoarea, consistenta, grafica si textura ambalajului. Steve Allen, reprezentantul unei mari companii farmaceutice, sustine ca desi este foarte greu sa diferentiem un produs original de unul falsificat, sunt cateva indicii care ne pot da de gandit. Iata 5 pasi pentru a depista medicamentele contrafacute:

1. Nu cumpara medicamente de pe internet
Daca ai cumparat pastile de pe internet sau dintr-un alt loc in afara de farmacie, sunt foarte mari sansele ca pastilele sa fie contrafacute. Riscul de a cumpara medicamente contrafacute dintr-o farmacie este sub 1%. Din acest motiv, medicii recomanda sa stam departe de comerciantii online.

Atentie de unde cumparati medicamente! Jumatate dintre pastilele vandute pe internet sunt contrafacute si va pot ucide 

2. Ambalajul poate face diferenta
Pastilele contrafacute sunt de multe ori ambalate doar inainte de livrare, in conditii neigienice. Astfel, cutiile unora nu sunt lucioase, numele produsului e scris cu caractere usor diferite si, puteti constata usor diferenta daca aveti in fata si ambalajul original. De asemenea, studiati prospectul. Toti fabricantii legali sunt obligati sa ofere medicamente insotite de prospecte scrise in limba oficiala a tarii in care sunt distribuite.

3. Gustul si marimea pot fi modificate 
Culoarea ciudata si mirosul intepator sunt alte doua detalii care ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare si sa te faca sa te gandesti de mai mult ori inainte de a consuma un medicament. Potrivit lui Steve Allen, cei care sunt obisnuiti cu un medicament isi pot da seama cand au luat o piliula contrafacuta, adesea avand alt gust si se sfarma usor. Uneori, falsificatorii nu reusesc nimeresc marimea originala a pastilei si nici culoarea.

4.  Pretul nu este un indiciu
Contrar opiniei formate, medicamentele contrafacute nu sunt mai ieftine decat cele originale, tocmai pentru a nu starni  suspiciuni. Uneori insa, se fac reduceri substantiale, iar pentru o cantitate mai mare discountul ajunge si la 70 la suta.

5. Efectul se lasa asteptat
Chiar daca arata identic cu un medicament original, falsurile au o compozitie diferita. Fie substanta activa este prezenta in cantitati foarte mici, iar asta inseamna ca pastila nu are efectul scontat, fie vorbim de un exces de substanta active. Si intr-un caz si in celalalt, viata pacientilor este pusa in pericol. La fel de riscante sunt si cazurile in care substanta activa este inlocuita cu altceva. 

Citeste si: 

6 combinatii de medicamente nocive pentru sanatatea ta 

Algocalminul si alte calmante nu mai sunt la liber. VEZI lista cu medicamentele eliberate doar cu reteta 

Medicamentele antiacide nu trebuie asociate cu citricele 

Statinele administrate pentru reglarea colesterolului fac mai mult rau decat bineloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit